Een bezoek aan “Het hof van Nederland” met mijn vader

Op donderdag 07 december was het eindelijk zover! Ik bezocht met mijn vader, het al zo lang op de rol staande, “Hof van Nederland”! Benieuwd naar het verslag over dit bezoek, wat je als “schapenkop” echt gezien móet hebben? Lees dan snel verder!

Al zolang zouden we “een keer” gaan… Dus toen mijn ouders op vakantie gingen en mijn vader nog een paar dagen vakantie had na het terugkeren uit Egypte, planden we gelijk het uitstapje in! 🙂 Op de regenachtige donderdag 07 december was het zover! We parkeerden de auto bij winkelcentrum “Drievriendenhof” en lieten ons door de wind meevoeren richting het Hof, waar het museum gelegen is.

“Het hof van Nederland” is een super gaaf museum, wat verteld over enkele belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Dordrecht en de betekenis daarvan voor Nederland. Via 6 thema’s wordt het verhaal van de oudste stad van Holland verteld, dat model staat voor de rest van Nederland. Hierdoor ontstaat niet alleen een goed beeld van het leven in de vroege eeuwen en ontwikkeling die Dordrecht heeft doorgemaakt, ook wordt duidelijk dat Dordrecht op verschillende vlakken aan de basis heeft gestaan van het Nederland van nu.

Nadat mijn vader mij trakteerde op het entreekaartje, kregen we een boekje met uitleg, hing ik mijn jas op en vervolgden we onze weg naar het begin van het museum.

Allereerst maakten we kennis met de “gasten van het Hof”, alle personen die meegewerkt hebben aan de tot stand koming van het museum en de geschiedenis die in dit museum een rol speelt. Ik wist alleen niet dat wij daar ook opeens toe behoorden… 😉

Vervolgens kwamen we in een inlogruimte, waar we een eigen logo met nummer ontworpen, wat we op verschillende plekken in het museum tegen zouden komen en daar dan extra (achtergrond) informatie kregen over het desbetreffende thema.

Via een goed aangegeven routering kwamen we onderweg naar de gewelven, die onderdeel waren van het thema de fonkeling, wat vertelde over de gouden eeuw van Dordrecht en de grote handel en bedrijvigheid, museumstukken tegen die mijn vader samen met zijn collega’s neer had gezet in dit museum. Stond hij daar toch even een partij trots te wezen! En terecht natuurlijk! Het zag er mega gaaf uit! 🙂

Even voor de duidelijkheid, mijn vader werkt niet bij dit museum, maar in het stadsdepot, het archief waar vele kunststukken uit Dordrecht opgeslagen staan. En doordat ook bijna alles van de collectie uit “Het hof van Nederland” hieruit afkomstig is, is hij nauw betrokken geweest bij het vervoer van deze kunststukken en de opbouw van het museum.

Vervolgens liep ik met een nog steeds glimmende vader aan mijn zijde verder richting de eerder genoemde gewelven. Super mooie ondergrondse ruimtes met daarin verschillende oude opgravingen ten toon gesteld, afkomstig uit de Middeleeuwen.

Vervolgens kwamen we hierna uit bij het thema “de Storm”, wat het verhaal verteld over het water dat Dordrecht vaak teistert. Zo ook in 1421, toen de Sint-Elisabethsvloed flink huishield, waardoor Dordrecht een eiland werd en vanaf toen voor altijd omringt was door water. Ook is toen de Biesbosch ontstaan.

In de ruimte waar over dit thema van alles te zien en te lezen was, verrees er om de paar minuten een echte storm, wat erg indrukwekkend was. Door de geluiden en het overweldigende grote beeld, leek het net of je er midden in zat! 😮

IMG_6148

Als je even op bovenstaande (blauwe) link klikt, waan jij je ook in de storm! 😉

Na wat uitleg van een erg enthousiaste vrijwilliger over wat we zojuist hadden gezien en het ontstaan van alle kleine dorpjes en gehuchten rondom Dordrecht kwamen we terecht bij een televisiescherm.
Hier kregen we een journaal te zien wat zich afspeelde in 1572, maar wat werd gespeeld in de entourage en met acteurs van nu. Het zag er dus erg modern uit, maar het vertelde het verhaal uit 1572, waarbij de Eerste Vrije Statenvergadering tijdens de Tachtigjarige oorlog plaatsvond in Dordrecht op de plek waar wij ons nu bevonden! In het journaal las Rick van de Westelaken, net als in zijn dagelijks leven het nieuws en speelde diverse bekende acteurs een rol. Ook zag je het Statenplein, waar een opstand plaats vond. Terwijl wij er net nog overheen waren gelopen op weg naar dit museum! Zo bijzonder en gaaf! 🙂

Na “het journaal” wat eindigde met het begin van de Statenvergadering, gingen de deuren van de filmzaal open.  Wij waren als ware de pers, die aanwezig waren bij deze vergadering. Er werd zelfs via het witte doek waarop de film verder ging, met ons gecommuniceerd! Echt zo gaaf! 🙂
Toen de Statenvergadering in volle gang was, met acteur Victor Löw als vervangend burgemeester van Dordrecht, viel op een gegeven moment het licht uit. Toen de Statenvergadering vervolgens verder ging, verlicht door kaarsen, was de setting opeens niet meer modern, maar als in 1572, met de daarbij behorende kledij, van die witte kragen en ganzenveren als pennen.

We zaten er middenin en waren dan ook heel blij toen Willem van Oranje opnieuw door de Staten van Holland als officieel stadhouder erkend werd en er 500.000 Carolusguldens beschikbaar werden gesteld om de opstand te ondersteunen! 😉 Extra bijzonder was het feit dat in deze zaal, die zoveel geschiedenis uitademt, 40 jaar geleden mijn ouders zijn getrouwd! ♥
Toen ook nog eens na het stoppen van de film het doek om hoog ging en daar echt de tafel stond waar de Statenvergadering plaats had gevonden, werden we helemaal gek! Dit was zo surrealistisch, nu leek het helemaal net of we er echt bij waren geweest! 😮

Vervolgens kwamen we nog in een ruimte over het geloof en de gewetensvrijheid, wat zoveel betekend als dat ieder mens vrij is om te geloven wat hij wil. Ook dit was erg interessant, zeker als je je bedenkt dat dat nog steeds niet overal in de wereld maar ook in Nederland iets vanzelfsprekends is…

En toen zagen we opeens ons logo weer op een desk verschijnen! Mijn vader bekeek de daarbij behorende informatie nauwkeurig! 😉

Toen bereikten we via het thema “de vooruitgang”, wat vertelde over de grootste pijlers van de Dordtse economie vanaf de 19e eeuw, het laatste thema, “de basis”. Hier lagen in de vloer, de notulen die het bewijs leveren voor de eerder genoemde Eerste Vrije Statenvergadering. Ik liep er, door middel van de glazen vloer, als echte “schapenkop” trots overheen! 🙂

Met deze notulen kwam er een einde aan ons bezoek aan dit indrukwekkende museum. Het was echt ontzettend gaaf! En ondanks dat ik al een hoop verteld heb, blijft er nog genoeg over om zelf te ontdekken! En geef toe, het is toch veel leuker om het zelf mee te maken, dan wat platte tekst van je scherm te lezen! Dus hop, plan een datum met je vriendin, opa, tante, vader, dochter of wie dan ook en ga naar dat “Hof van Nederland”! Het is je bezoek echt meer dan waard! En door het interactieve karakter is het ook zeer geschikt voor kinderen. Ik weet zeker dat je het erg leuk zal vinden! ♥

 

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.