The wedding countdown; een bruiloft, een wirwar aan keuzes!

“Al doende leert men”, zegt het spreekwoord. Aangezien de meeste stellen die trouwen dat voor de eerste keer doen, gaat dit spreekwoord niet op! Toch wil je het liefste alles perfect en nog belangrijker, op de grote dag ook uitstralen dat het allemaal goed en perfect is. Dat de trouwwereld een wirwar van keuzes is, zijn wij inmiddels wel achter. Daarom hoop ik met dit artikel aanstaande bruidsparen te kunnen voorzien van tips, zodat zij zich wat makkelijker door de keuzes heen slaan en hopelijk continue de juiste zullen maken.

Inspiratie op doen

Zoals ik al in een eerder artikel heb geschreven, is het belangrijk eerst duidelijk te hebben hoe jullie de dag er ongeveer uit willen laten zien. Als jullie die keuzes hebben gemaakt, gaan jullie in de betreffende onderdelen inspiratie op doen. Dit kan op een beurs, uit een tijdschrift, maar natuurlijk ook prima via internet! Hebben jullie bijvoorbeeld duidelijk dat jullie een fotograaf en videograaf willen voor de grote dag, bezoek dan verschillende websites van foto- en videografen opzoek naar de stijl die bij jullie past. Let daarbij wel op de prijs! Want je slaat jezelf natuurlijk voor je hoofd als jullie uiteindelijk ergens helemaal gek van zijn, maar dit totaal niet binnen jullie budget past!
Ook Pinterest kan jullie helpen in de zoektocht, bijvoorbeeld bij het opdoen van inspiratie voor een bruidstaart. Met een paar simpele zoekwoorden selecteren jullie wat belangrijk is en vervolgens verschijnen er tientallen foto’s van de meest uiteenlopende taarten. Sla een foto op als iets jullie in de taart aanspreekt en maak later ook daar weer een selectie uit. Zo houden jullie vanzelf een klein aantal foto’s over die samen misschien wel de perfecte taart vormen!
N.B. Wij hebben de inspiratie los van elkaar opgedaan, puur om voor onszelf duidelijk te krijgen wat we mooi vonden en waar we naar opzoek waren voor de grote dag. We sloegen afbeeldingen op en kopieerden de URL van desbetreffende websites op in een Word-documentje.

Overleggen
Leg jullie lijstjes naast elkaar en probeer samen overeen te komen waar jullie uiteindelijk voor zullen gaan. (Als je de eerste stap ook samen hebt doorlopen, kijk er dan nogmaals naar en probeer op 1 lijn te komen) Wordt het een Bentley of een Limousine, een gouden of zilveren ring, een kasteel of een strandpaviljoen? Welke Bentley het uiteindelijk wordt, is nu nog niet belangrijk, het gaat er puur om dat jullie op 1 lijn komen. Discussies zijn uiteraard toegestaan, maar af en toe zal het ook best voorkomen dat de een of de ander wat water bij de wijn moet doen.
N.B. Wij hebben aan deze stap een hoop lol beleeft, stonden soms versteld van elkaars keuzes, maar veelal zaten we op 1 lijn en verkneukelden we ons bij het idee dat het 7 oktober allemaal werkelijkheid zou gaan worden!   

Bedrijven verzamelen
Nu is het zaak om in de overeengekomen stijlen bedrijven te gaan verzamelen die jullie gewenste product of dienst kunnen leveren. Vraag ook aan familie en vrienden of hun bedrijven weten, let hierbij wel op dat het bij jullie past, het is immers niet de bruiloft van je moeder of vriend(in)!
In deze fase is het ook heel leuk om een trouwbeurs te bezoeken! Jullie weten immers wat jullie willen en dus kunnen jullie gericht naar de bedrijven afstappen en folders en flyers verzamelen.
N.B. Wij zijn een echte fan van trouwbeurzen en hebben er in de voorbereidingen tot nu toe 3 bezocht. Super leuk, omdat je iemand nu echt “live” spreekt en niet op de tekstjes van internet af hoeft te gaan. Ook kun je via een beurs soms profiteren van leuke voordelen of aanbiedingen!

Bedrijven selecteren
Nu is het tijd echt de bedrijven te vinden die bij jullie passen! Die dit per categorie, dus bijvoorbeeld eerst de auto, dan de foto- videograaf en vervolgens de taart, zodat je overzicht houdt.
Pak de websites en folders er bij en zeg beiden wat jullie ervan vinden. Alleen als jullie er beiden een goed gevoel aan overhouden blijft het bedrijf op de lijst, zo niet dan verdwijnt deze er onverbiddelijk vanaf! Zo houden jullie vanzelf in elke categorie een klein lijstje met bedrijven over. Kijk nu, mocht je dat nog niet gedaan hebben, heel kritisch naar de prijs en woonplaats van het bedrijf in verband met eventuele kilometer vergoeding. Je hebt kans dat er nu ook weer bedrijven afvallen.
N.B. wij liepen tijdens de selectieprocedure tegen best wat bedrijven aan die geen prijzen op hun website hebben staan. Mocht je toch helemaal gek zijn van het aangeboden product of dienst, vraag dan een offerte op. Dit is bijna altijd vrijblijvend en geeft puur een prijsindicatie, zodat je verder kunt met de zoektocht! Calculeer wel in dat er vaak een paar dagen overeen gaan voordat je zo’n offerte binnen hebt.

Bedrijven vastleggen
Nu jullie een lijstje hebben met de favoriete aanbieders, kunnen jullie deze gaan benaderen voor een offerte (mochten jullie de prijzen van internet hebben) en vervolgens een gesprek. Tip is wel om met niet meer dan 3 bedrijven per categorie een gesprek te hebben, anders heb je echt kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet…. Hou wel een minimum van 2 aan, zodat je kunt vergelijken!
Laat in die gesprekken de persoon van het bedrijf aan het woord om te vertellen wat ze voor jullie kunnen betekenen, maar stel zelf ook alle vragen die je hebt om tot een duidelijk beeld te komen.
Bespreek vervolgens samen met je partner wat de indruk van het bedrijf was en wees hierbij kritisch en eerlijk. Zet alles thuis nog is op een rijtje en probeer tot een definitieve keuze te komen.
Geef daarna volgens de overeengekomen afspraak (vaak is dat per telefoon of mail) door of jullie met het bedrijf in zee willen.
N.B. Wij wisten iedere keer na 1 gesprek wel of en met wie we uiteindelijk een overeenkomst aan wilden gaan. Twijfel je na 1 gesprek nou nog steeds, vraag dan gerust een 2e gesprek!

Door deze stappen komen jullie stukje bij beetje steeds dichter bij de grote dag en zorgen jullie ervoor dat jullie goed overwogen keuzes maken en er voor de volle 100% samen achter staan!
Bij ons hebben deze stappen in ieder geval al tot veel keuzes geleidt. Of het ook de juiste zijn geweest, weten we natuurlijk pas na de grote dag, maar we hebben er in ieder geval tot nu toe een heel goed gevoel over! 🙂

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.