The wedding countdown, het regelen van een bruiloft, de eerste stappen

Je bent ten huwelijk gevraagd en hebt “ja” gezegd! Fantastisch natuurlijk, want nu ga je trouwen! Maar wat dan? Waar begin je in de wirwar die de “trouwwereld” heet?!
Doordat wij al aardig op weg zijn in de organisatie van onze trouwdag kan ik je denk ik aardig wegwijs maken in “hoe te beginnen”.
Hieronder beschrijf ik dan ook hoe wij het hebben aangepakt en waar wij “tegenaan” liepen.

1. Bepaal een trouw datum.
Het klinkt heel cliché, maar is wel echt makkelijk bij de rest van de organisatie; een datum. Je weet nu waar je naartoe moet gaan werken qua sparen en hoeveel tijd je nog hebt om alles te organiseren. En sowieso is het de meest gestelde vraag nadat je ten huwelijk bent gevraagd; “Hebben jullie al een datum?”. Ik ben, zoals al eerder beschreven, ten huwelijk gevraagd tijdens onze vakantie in Turkije. Na het aanzoek en het op de hoogte stellen van onze  ouders, broer, zus en opa’s en oma’s, besloten we wat te gaan drinken en samen te gaan brainstormen op een datum. We kwamen er al snel uit dat we ons “ja-woord” wilden geven in 2017 en dat we een “mooie datum” wilden. Tegelijk spraken we 07-10-2017 uit. Dat kon dus niet mooier! Zoals we wel vaker dezelfde gedachten hebben, hadden we deze ook nu weer! Maarja, dan ga je het afzwakken; het is in oktober, buiten trouwen zit er dan niet meer in, kun je wel mooie foto’s maken in de herfst? etc.
Toen besloten we te gaan werken met 17-06-2017, maar al snel bleek dit geen goede datum voor het spaardoel dat we hadden.
Eigenlijk waren we hier stiekem wel heel blij mee! Want wat is er mooier dan een datum die je onafhankelijk van elkaar bedenkt en dan ook nog eens de zelfde blijkt te zijn? Dan moet je daar toch gewoon voor gaan! Jammer dan dat het in oktober is, het belangrijkste is dat wij stralen en dat doen we op deze mooie datum zeker! ♥

2. Bepaal een budget en maak een spaarplan.
Dat trouwen nu eenmaal veel centjes kost is algemeen bekend. Het gemiddelde trouwbudget ligt rond de €15.000,- en dat is nu eenmaal niet een bedrag wat de meeste koppels zomaar uit hun “mouw schudden”… Zo ook wij niet. Daarom hebben wij eerst bepaald hoe groot het budget moest zijn, door middel van een schema met daarin alles wat we wilden en wat we daarvoor maximaal uit wilden geven. Je kunt natuurlijk in het wilde weg bedragen op gaan schrijven, maar op internet kun je prima de richtprijzen van bepaalde zaken vinden. Daar hebben wij in eerste instantie ook onze bedragen op gebaseerd.
Daarna is het verstandig uit te rekenen wat je per maand moet gaan sparen om op de gewenste datum het bedrag bij elkaar te hebben. Zo kom je er ook in een vroeg stadium achter of die datum reëel is of dat je deze eventueel nog bij moet stellen, mocht je geen droog brood willen eten! 😉
Wij hebben heel serieus een spaarplan gemaakt en zijn daarbij gaan werken met huishoudboekjes. 1 voor Lars, 1 voor mij en 1 voor het huis. Precies zoals bij ons de rekeningen ook zijn verdeeld; beide een eigen rekening en 1 gezamenlijke rekening voor het huishouden. Door die huishoudboekjes heb je een perfecte kijk op wat erin en eruit gaat en wat je over hebt voor leuke dingen of extra’s. Wij bepaalden ook budgetten voor bijvoorbeeld de boodschappen, leuke dingen samen en je persoonlijke verzorging, zoals make-up, haar gel en kleding.
In het begin is het echt even puzzelen en vond ik het persoonlijk maar niets, maar nu we er ruim een jaar op deze manier leven op hebben zitten, ervaar ik het toch als erg prettig. Je hebt een hoop grip op de situatie en doet niet zomaar wat in het wilde weg! Sowieso is het handig om een aantal keer in de periode te berekenen of je nog steeds op de goede weg zit. Gelukkig zijn wij er onlangs achter gekomen dat dat bij ons nog steeds het geval is! 🙂

3. Maak een draaiboek en leg een map aan voor informatie en folders.
Nog een belangrijk punt nadat je hebt bepaald wat de datum voor de grote dag wordt en hoeveel geld jullie eraan uit willen geven; hoe de dag er globaal uit moet komen te zien. Een draaiboek dus!
Wij hebben hem ondertussen al tachtig keer bijgesteld! 😉 Maar dat geeft niet. Het gaat erom dat je, als je gesprekken aan gaat met een potentiële locatie, dj of ambtenaar, dat zij en jullie ongeveer weten wat je van elkaar kunt verwachten.
Wil je bijvoorbeeld trouwen in het gemeentehuis en in de kerk, of zoals ons alles op 1 locatie? Wil je een receptie of een knalfeest met alles erop en eraan? Hoeveel tijd heb je voor het diner? Wil je een informele barbecue of walking diner of een statig 5- gangen diner? Zomaar wat keuzes die je zou moeten maken en door middel van een draaiboek prima in beeld krijgt!
Vervolgens is het super handig en leuk! 🙂 om een map aan te leggen waar je alle informatie van de bedrijven in verzamelt. Vooral op een trouwbeurs wordt je zowat “doodgegooid” met alle folders en flyers! Erg handig dus om die per categorie, bijvoorbeeld; auto, locatie, ringen, taart, etc. op te bergen. Wij zijn nu op een punt gekomen dat we bepaalde zaken ook al echt hebben vastgelegd, dan is het handig om alle folders en flyers van bedrijven die het niet geworden zijn weg te gooien en het contract of de overeenkomst van het door jullie gekozen bedrijf in de map te bewaren. Zo krijg je vanzelf een heel mooi en goed overzicht van alle afspraken en contracten die jullie met de bedrijven hebben. Tip is wel om deze contracten en afspraken behalve in de map ook digitaal op te slaan.

4. Zoek een geschikte checklist en maak een takenlijst.
Het internet staat er bol van; checklists! Ideaal voor het organiseren van je bruiloft! Wij hebben er 1 waarin precies staat wat je een jaar, 10 maanden, 6 maanden (en zo verder), voor de bruiloft geregeld moet hebben. We bewaren hem in onze map en eens in de zoveel tijd pakken we hem er weer eens bij om de volgende stappen te bespreken. Voordeel is dat alles er op staat, dus misschien ook de voor jullie overbodige dingen, maar zo kun je in ieder geval niets vergeten! 😉
Type gewoon in Google; “checklist bruiloft” en je vindt er genoeg!
Ook handig is om op een gegeven moment duidelijk te hebben wat je van de ceremoniemeesters verwacht en wie wat regelt in de aanloop en/ of op de grote dag zelf.
Zo maakten wij samen met onze ceremoniemeesters een takenlijst, met zaken als; het maken van een adressenlijst, het versturen van de kaarten, ophalen van het bruidsboeket, cadeautafel beheren etc.

Photo credit: Daniel Kulinski via Foter.com / CC BY-NC-SA

Dit was ie dan, mijn eerste informatieve artikel in “the wedding countdown”. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en weer wat verder kunnen met de organisatie van jullie bruiloft! Of voor de geïnteresseerden onder ons, weer wat meer antwoorden over onze bruiloft hebben gekregen! 😉

Mocht je nog vragen hebben over bepaalde zaken zoals  het huishoudboekje, stel je vragen dan gerust hieronder of stuur me een (privé) bericht via Facebook of Instagram! Ik help  je graag!
Of misschien heb je wel tips voor mij of andere aanstaande bruidsparen, laat dan ook gerust hieronder een berichtje achter!

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.