De kerstdagen van GewoonSam

Ik wil mijn artikel beginnen met een nieuwjaarswens. Iedereen de beste wensen voor 2017! Dat het maar een mooi jaar mag worden met veel liefde, gezelligheid en gezondheid!

In het artikel van vandaag doen we nog even een stapje terug naar het oude jaar, de kerst staat namelijk centraal!

Weken of misschien zelfs maanden kijken we uit naar deze dagen en na 1 avond en 2 volle dagen zijn ze plots voorbij; de kerst. Benieuwd hoe kerst 2016 er voor mij uitzag? Lees dan snel verder!

Kerstavond vierde we bij de oom en tante van Lars met de rest van de familie van Lars z’n vaders kant. Er stond een heerlijk buffet voor ons klaar met zowel warme als koude gerechten, waar ik, samen met de rest van de familie zichtbaar van genoot! Na wat fruit en een goed verzorgd nagerecht keken we onder het genot van een kopje koffie of thee, naar de heren Domien en Frank die het “glazen huis” verlieten. Want ook wij hadden de afgelopen dagen ontzettend meegeleefd met hen en hadden genoten van het mooie radio dat zij maakten, mede door de fantastische inzet van held Tijn met zijn nagellak actie! Na het zien van het opgehaalde bedrag, ging de tv weer uit en zette we de gezelligheid met elkaar voort. Rond middernacht kwamen we thuis en zochten we gelijk ons bedje op. De kerst was goed begonnen!

De start van 1e kerstdag begon niet zoals bij zo velen rustig met een ontbijtje. Nee, wij konden gelijk aan de slag! De stoofperen moesten opgezet worden voor het buffet ’s avonds. Aangezien die “krengen” minimaal 3 uur op moeten staan en wij halverwege de middag bij mijn ouders werden verwacht, besloten we hier dus mee te starten… Gelukkig is het geen hels karwei. Lars had de stoofperen de dag ervoor al geschild en onder water gezet, dus het was een kwestie van een laagje water in de pan, aan de kook brengen, peren suiker en kaneel erbij, zacht zetten en laten pruttelen.  Hierna konden we dan toch saampjes aan het ontbijt! Diverse warme broodjes, beleg, een heuse roomboter kerstklok, sap, een ei, kerststol en fruit stonden onder andere op de tafel uitgestald. Aangezien het erg lang geleden was dat we samen zo uitgebreid hadden ontbeten, genoten we er zichtbaar van! ♥

Nadat we de ontbijttafel op hadden geruimd, gingen we gelijk weer verder met de voorbereidingen voor ’s avonds! Ik zette de rollade op, Lars sneed de kip en zette deze in de saté marinade, ik maakte een worstenbroodjeskrans en Lars trof voorbereidingen voor het nagerecht.
We waren er maar druk mee! Ondertussen stonden de stoofperen ook nog steeds te pruttelen en die moesten natuurlijk ook af en toe doorgeroerd worden. In de middag kwam ik er pas aan toe om te gaan douchen, dat deed ik snel, om vervolgens te concluderen dat zowel de rollade als de stoofperen gaar waren! Toen was het zaak om de stoofperen hun finishing touch mee te geven door een sausje te maken van het opgevangen perenvocht. We verdeelden het in 2 porties, want ook 2e kerstdag, die bij Lars z’n ouders werd gevierd, zouden we hiervan gaan genieten! 🙂 Toen alles zover klaar was ben ik me aan gaan kleden en klaar gaan maken voor de viering later die middag en avond, bij, zoals ik al eerder noemde, mijn ouders thuis.

We startte de middag bij mijn ouders met een stuk hazelnootslagroomtaart van Brokking (bij de Dordtenaren onder ons vast bekend!). We, zijn in deze mijn ouders, zus, oma, Lars en ik.
Tegen de avond startte mijn moeder en ik met de voorbereidingen voor het diner, die we in buffetvorm op zouden dienen. Eerst maakten we voor iedereen een pasteitje met ragout, wat als voorgerecht zou dienen.
Hierna maakten we de warme sausjes, bakten mijn vader de aardappel gerechten, sneed Lars de rollade en zorgden mijn moeder en ik voor het andere lekkers.
Toen we eenmaal zover waren en iedereen had opgeschept en ging eten, vlogen de complimenten door de kamer! Ik was best een beetje gespannen over de rollade, omdat je de gaarheid hiervan lastig kunt controleren, maar ook die was volgens de rest uitmuntend! 🙂

Toen het diner bij iedereen weer wat gezakt was, gingen we aan de koffie en thee en besloten we gelijk met de cadeautjes te gaan beginnen! Het lag echt mega vol onder de boom en aangezien we geen zin hadden in nachtwerk, moesten we er dus nu maar aan geloven! 😉

Het was erg gezellig, iedereen genoot van de cadeaus en elkaars reacties en ook ik werd goed verwend! Ongeveer halverwege gingen Lars en ik aan de slag met het toetje. Je kunt ons nagerecht het beste vergelijken met warme appeltaartvulling, dus zonder het deeg, met een bol slagroom ijs, warme karamelsaus en slagroom. Het appelgedeelte was gebaseerd op het recept wat afgelopen donderdag online is gekomen.
Gelukkig had Lars ’s middags de appels al geschild, dus het was nu een kwestie van opzetten met suiker en een kaneelstokje, hierna mengen met rozijntjes en fijngesneden walnoten en de karamelsaus verwarmen.
Het toetje viel goed in de smaak! Lekker was het zeker, erg machtig ook! We konden hierna dan ook geen pap meer zeggen…. 😉

Maar uitbuiken was er niet bij, want onder de boom lag het nog steeds tjokvol! Na zo’n 3 uur! 😮 waren alle cadeautjes uitgepakt en bedankten we elkaar hartelijk. Er waren geen dubbele of verkeerde dingen gekocht, dus iedereen was erg in z’n nopjes 🙂 .
Toen we alweer lang en breed aan een drankje zaten en mijn moeder de door mij gemaakte worstenbroodjeskrans in de oven had gezet, haalde mijn zus een cadeautje achter de bank vandaan, we waren volgens haar wat vergeten! En het was voor mij!
Ze haalde een enveloppe tevoorschijn, waar ze een vel papier uit haalde en vervolgens van begon voor te lezen. Er kwam een schitterend betoog over onze band, onze beide “gebruiksaanwijzingen” en hoe trots ze op me is. Bijna niemand in de kamer hield het droog. Vooral niet toen ze bij de clou kwam, want er zat nog iets in de enveloppe! 2 kaartjes voor “live at Wantij”! Waar naast Danny Vera, Diggy Dex en Nielson mijn grootste jeugdidool Marco Borsato zal gaan optreden! Eindelijk zal ik hem live gaan zien, al zo vaak pogingen voor kaartjes gedaan, maar nooit lukte het, tot nu! En dan vind het concert ook nog is plaats op onze geboortegrond op een voor ons hele waardevolle datum! Alles klopt! Ze eindigde haar verhaal dan ook met de mooie woorden, dat degene aan wie wij extra denken op die datum, ook vast heel trots op me is! ♥

Zus, ik wil je via deze weg nogmaals heel erg bedanken voor de schitterende woorden en het mooie cadeau, we gaan er een topdag van maken in juni! Ik hou van jou! -xxx-

Al mijn cadeautjes van 1e kerstdag nog even op een rijtje;
– Douchepuff (2)
– Stapeltje zwarte sokken
– Cadeauset Dove (deodorant en douche)
– Oranje dekschalen
– Mascara Maybelline
– Tony’s chocolonely melk karamel zeezout
– Boek; 10 jaar Nick en Simon
– Boek; Gijp (deel 1)
– Boek; Dokter Tinus (+ receptenblokje)
– Muts met teddy voering
– Dekbedovertrek “zee” + hoeslaken
– Stofdoeken
– Gezichtsreinigings doekjes
– Candle cover kerstthema
– Pannenlikker “koekmannetje”
– Doucheschuim Hema
– Doucheschuim Spa
– Cadeaubon Primark
– Bordje “… days until i do” + krijtjes

Nadat we redelijk hadden uitgeslapen, diende 2e kerstdag zich aan. Deze keer konden we rustig opstarten met een ontbijtje, de stoofperen stonden immers al klaar voor gebruik in de koelkast!

Na het heerlijke ontbijt, wat te vergelijken was met de dag ervoor, stortte we ons op het nagerecht wat we deze avond zouden opdienen bij Lars z’n ouders thuis.
Het werd een stuk brownietaart, een schaaltje witte chocolademousse en een toef slagroom. En alles zelfgemaakt, dus we moesten echt aan de gang!
We begonnen met de chocolademousse, want dit moest minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Vol enthousiasme gingen we aan de gang; vanillestokjes uitschrapen, chocolade smelten, eieren scheiden, het beloofde echt een feestmaal te worden!
Na een uurtje stonden de schaaltjes gevuld in de koelkast, klaar om wat steviger te worden. 🙂 (er zijn van het maakproces van de mousse helaas geen foto’s, we geven de moeheid en stress maar de schuld… 😉 )

Toen was het tijd voor de taart! Deze bestond uit vier lagen, het was dus nog best een klusje! Ook hier ging witte chocolade in, wat gehakt en gemengd met monchou zorgde voor de ene onderste laag in de taart. Voor de brownie lagen moest vooral veel melkchocolade gesmolten worden, wat gemengd werd met suiker, boter, honing, eieren en zelfrijzend bakmeel. Nadat de taart was gebakken in de oven en wat was afgekoeld, maakte we nog wat karamel van gecondenseerde melk, waar we de bovenste laag van maakten. Om hem helemaal af te maken strooiden er we nog wat handgemaakte chocoladekrullen overheen!

Terwijl ik mezelf was gaan wassen en aankleden, had Lars nog een worstenbroodjeskrans gemaakt, aangezien die erg in de smaak was gevallen de dag ervoor en we nog genoeg ingrediënten over hadden om er nog 1 te maken!

Tegen het einde van de middag kwamen we aan bij Lars z’n ouders waar vrijwel direct de worstenbroodjeskrans de oven in ging en wij daarna begonnen met het openmaken van de cadeautjes.

Waar het bij mijn ouders bijna jaarlijks een tranendal en een nogal emotioneel aangelegde gelegenheid is, liggen we bij Lars z’n ouders meestal keer op keer in een deuk! Zo ook deze editie!
In de ogen van Lars z’n broertje is standaard ieder langwerpig of vierkant pakje een boek, wat hij uitspreekt voordat je zelf überhaupt ook maar hebt kunnen verzinnen wat je in je handen hebt! En dit keer deden ook de uitspraken “een echte” en “krijg je die niet van je baas?” het goed. Beide kwamen tot stand omdat Lars z’n vader op zijn lijstje achter de duimstok, “een echte” had gezet en vervolgens toen hij deze uitpakte zei dat hij die mooi kon gaan gebruiken op de zaak. Bij dit cadeau zijn deze uitspraken niet echt om te lachen, maar je kan je voorstellen dat als jij een bus deodorant of een mascara uitpakt en er wordt gezegd; “krijg je die niet van je baas?”, dat op een gegeven moment best hilarisch is…. 😉

Nog een hilarisch moment kwam tot stand toen ik een bus slagroom uitpakte! En dit uitgerekend ook nog is het eerste cadeautje was wat uitgepakt werd! Uiteraard waren de lachers niet van de hand en; “Sam, wat moet jij nou met een bus slagroom!”, wat met ondeugende blik werd gezegd, maakte het helemaal af… Er werd gezegd dat ik de slagroom vanzelf zou gaan snappen, want het was nog niet compleet. Dit maakte het niet veel duidelijker, maar ik besloot af te wachten!
Na ellenlang uitpakken, ik wilde verdorie weten wat er bij die slagroom paste, kon ik het nog steeds niet matchen!
Na zo’n 2 uur, bij het allerlaatste cadeautje, werd het pas duidelijk! En de rest maar zeggen dat ze niet waren geïnstrueerd! Nou, ik geloof er niets van! 😉
Ik pakte een doosje witte chocolade stukjes uit, die je kunt gebruiken voor chocolade fondue. Maar dit keer waren ze bedoeld om er samen met melk en de gekregen bus slagroom, witte chocolademelk van te maken! Ik had deze geproefd in de Efteling en was hier echt helemaal weg van! Lars had dit onthouden en er zo een hilarisch maar uiteindelijk zeer welkom tafereel van gemaakt! 🙂

Al mijn cadeautjes van 2e kerstdag nog even op een rijtje;
– Setje theedoek, handdoek, ovenwanten (grijs)
– Luchtje Mexx
– Doucheschuim Hema (2x)
– Gezichtsreinigingsdoekjes
– Volwassen kleurboek
– Deodorant Sanex (2x)
– Wattenstaafjes
– Gezichtstonic
– Bus slagroom
– Bakjes witte chocoladestukjes
– Cadeaubon Bol.com
– Cadeaubon Primark
– Boek; De wereld volgens Gijp (deel 2)
– Kookboek; Lekker en simpel, 200 hoofdgerechten
– Cd; Gordon – Compleet, volmaakt, het einde

Na de cadeautjes begonnen Lars z’n moeder en ik snel aan het eten.
Eerst aten we met z’n allen een kop groentesoep, wat het voorgerecht was.
Hierna maakten we de rest klaar, waarna we alles op tafel uitstalden. Het hoofdgerecht bestond uit; Gemengde salade, stoofperen, spruitjes, aardappelballetjes, aardappelpuree, biefstuk, rollade en diverse (warme) sausjes.
Het was heerlijk! En ook hier vielen de, door ons gemaakte stoofperen, goed in de smaak! Met de top2000 op de achtergrond, genoten we met z’n vijfjes zichtbaar!

Hierna was het tijd om ons toetje te presenteren! Terwijl ik de schaaltjes mousse over de bordjes verdeelde en de taart sneed, spoot Lars met een spuitzak de geklopte slagroom op de borden. Toen ook de stukjes taart erbij lagen, was het palet compleet, het zag er echt gaaf uit! Precies zoals ik in gedachten had! 🙂
Iedereen genoot ervan en zelf Lars z’n vader, die van het kaliber “wat een boer niet kent, dat vreet ie niet” is, waagde zich aan de witte chocolademousse! De taart ging hem dan weer net iets te ver…. 😉
Voor mij persoonlijk was de taart iets “te ver”, ik was dan ook niet helemaal tevreden. De mousse was daartegenover dan weer heel luchtig en echt verrukkelijk! 🙂

De avond was hierna natuurlijk nog niet voorbij! We genoten nog van een lekker drankje, de top 2000 en elkaar en tegen middennacht gingen Lars en ik huiswaarts.

Kerst 2016 zat er nu officieel op! Ik heb ervan genoten! ♥

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.