Mijn favoriete producten bij de lunch

Er zijn inmiddels al heel wat recepten op mijn blog voorbij gekomen, zo ook voor de lunch. Vandaag wil ik het niet specifiek over die recepten hebben, maar juist over de producten die ik daarvoor gebruik. Welk merk tonijn, wat voor soort tomaten, de grondstoffen voor mijn dressings, etcetera.

Groenten
Mijn recepten zitten altijd boordevol groenten! Er staat dan ook elke week behoorlijk wat van op het boodschappenlijstje! Het vult, is gezond en zit ook nog is vol met de nodige vezels en vitamines!
Ik heb het geluk dat ik heel veel groenten lekker vindt, dus ik zou in theorie lekker kunnen variëren. In de praktijk komt het er op neer dat ik toch best vaak het zelfde kies. Bij een koude lunch kies ik vaak voor: tomaat, komkommer, sla,  augurk, olijven en af en toe rauwe ui. Bij een warme variant gaat de voorkeur vaak uit naar: champignons, paprika, ui, sperziebonen en af en toe kan ik meegebakken tomaat ook waarderen.
Je hebt binnen een bepaalde soort groente vaak heel veel keuzes, ga je bijvoorbeeld voor trostomaten, vleestomaten, of toch de kleine cherry tomaat? Ik kies eigenlijk altijd voor de voordeligste en let dus goed op de aanbiedingen. Want je kunt je misschien best voorstellen, dat als je zoveel groente eet, dat dat best in de papieren kan lopen!

img_0472

Bij sla heb ik wel zo mijn voorkeuren. Zo verkies ik ijsbergsla boven de gewone krop sla en ben ik gek op rucola! De heerlijke notige smaak en de grove structuur geeft heel veel gerechten net dat beetje extra!
Ik ben echt gek op sla en ik kan dan ook wel zeggen dat ik het 1 van de lekkerste groente soorten vind! Je kunt me er echt onder begraven, ik eet me zo een weg naar boven! 😉 Ik bestel dan ook minimaal 1 krop en meerdere zakken sla per week en die gaan met gemak op!

img_0476

Vis
Bij heel wat van mij lunchrecepten gebruik ik vis. Veelal vers, soms uit blik.

Als ik over tonijn praat, heb ik dat in mijn geval over de tonijn van John West. Voluit staat er op de verpakking; “John West tonijnstukken met een vleugje water”. In de verpakking zitten 2 blikjes met ieder 60 gram. Het voordeel hiervan is, dat 1 blikje precies een mooie portie grote is voor 1 persoon en dat het zoals beschreven echt een vleugje water is, wat het afgieten niet waard is, je hebt dus echt 60 gram tonijn. De keus voor tonijn op water in plaats van olie is neem ik aan wel duidelijk, het verschil in calorieën is namelijk enorm! En uiteraard staat de keuze in water in de “beter wel tabel” op het bekende lijstje van de diëtiste!

De gerookte zalm die ik meestal kies is de gerookte Noorse zalm van Saumon Atlantique. De verpakking bevat 100 gram en bestaat in mijn geval dus uit 2 porties. Ideaal, omdat het lang bewaren van een open pakje zalm niet zo’n goed idee is over het algemeen.
Pas plaatste ik ook een recept met zalm uit blik. Dan kies ik vaak voor Statesman wilde zalm. Zo’n blikje bevat 213 gram, maar aangezien je daar nog behoorlijk wat vocht vanaf giet en er vaak ook nog wat vel en graten om en in de zalm zitten, hou je ongeveer zo’n 180 gram over. Dat is genoeg voor 2 porties.

Ook eet ik wel eens gerookte forel. Vaak kies ik dan voor de ambachtelijk warm gerookte forel filet van het Jumbo huismerk. In deze verpakking zit 125 gram, daar haal ik dus ook weer 2 porties uit.

Heel af en toe eet ik een Hollandse nieuwe of gerookte makreel, maar omdat dit vrij veel calorieën bevat, gebeurt dat niet zoveel.

img_0740

Brood
Jullie hebben het inmiddels vast wel begrepen, maar ik eet weinig brood. Mij doe je dan ook niet zoveel plezier met een oer degelijke boterham. Mocht ik hem af en toe toch eten, dan stop ik hem meestal even in de broodrooster of ik eet hem vers uit de winkel, als de korst nog lekker knapperig is. 9 van de 10 keer kies ik, als ik voor brood ga voor een pita broodje, die ik even afbak in de oven.
Deze keuze staat niet in de “beter wel tabel”. Dit komt door het gebrek aan vezels in wit brood. Maar aangezien ik het echt maar heel sporadisch doe, sta ik het mezelf toch toe 🙂 .
Ik heb nog wel een tip voor je als je ook af en toe een pita broodje bij de lunch wilt. Er zitten namelijk vaak 4 of 5 broodjes tegelijk in zo’n verpakking. Mijn ervaring in het begin was, dat eer dat ik aan het derde broodje toe was, nummer 4 en 5 al beschimmelt waren en ik dus iedere keer 2 of 3 broodjes weg kon gooien. Maar daar heb ik mede door advies van mijn moeder iets op gevonden! Ik leg ze tegenwoordig per stuk in een diepvrieszakje in de vriezer! Heb ik er 1 nodig, haal ik deze eruit, 10 minuutjes ontdooien, ondertussen verwarmt de oven voor en vervolgens een paar minuten in de oven. En het resultaat is even knapperig en goed als diegene direct uit de verpakking!

img_0467

Voorgegaarde of gerookte kip
Bij een aantal recepten die ik plaatste sprak ik over voorgegaarde of gerookte kip. Ik heb hier 2 vaste merken voor. De gerookte kip kies ik altijd van Zandvliet. Dit is een stuk van 250 gram. Meestal neem ik hiervan 75 gram per keer. Ik snij hierbij zo’n stukje in blokjes of plakjes. En ik gebruik ze koud of ik leg ze even in de grillpan, waardoor er nog net iets meer smaken vrij komen en er een mooi streepje op de stukjes verschijnt.
De gegaarde kip die ik gebruik is van Zwanenberg en bestaat in de smaken; naturel en sweet chili. In de verpakking zit 150 gram. Daar doe ik 3x mee. Je kunt deze reepjes kip ook prima invriezen, zodat je ze niet heel snel op hoef te eten. Wel is het dan lekkerder ze even op te bakken in de koekenpan (zonder boter).

img_0739

Bestanddelen dressings en sauzen
Al mijn dressings en sausjes bestaan als basis uit fritessaus en magere yoghurt. Ik gebruikt hiervoor de friteslijn van Remia, die nog minder calorieën bevat dan halfvolle fritessaus en meestal de magere yoghurt van het Jumbo huismerk.
Die friteslijn van Remia  is echt een top uitvinding! Want alhoewel het er zeker als fritessaus uitziet en smaakt, bevat het maar 15 calorien per eetlepel, dat is tweederde minder dan de originele fritessaus van Remia!
Verder gebruik ik altijd veel kruiden en specerijen. Waar ik eerst verse kruiden gebruikte, kies ik nu veelal voor de gedroogde variant. Dat scheelt doorgaans een hoop geld en frustratie, omdat het altijd zo snel verlepte en ik het dan alweer weg kon gooien…
Naast dat je met kruiden een heleboel qua smaak kunt doen, geeft het doorgaans ook een mooi plaatje. Aangezien je een derde van je smaak met je ogen bepaald, is dit dus ook heel belangrijk!

img_0474

Zo, bij deze is de lunch ook wat meer opgehelderd. Binnenkort verschijnen er in deze reeks ook artikelen met betrekking tot het avondeten en de tussendoortjes.
Hopelijk hebben jullie weer wat aan dit artikel. Mochten er nog vragen zijn, hoor ik dat uiteraard graag!

lunch-artikel

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.