Ik en muziek

Over smaak valt niet te twisten. Waar je wel op kunt twisten, is muziek! Dat is toevallig, want deze blog gaat over mijn muziek smaak!

Ik ben gek op muziek! Zo schreef ik al 2x eerder over mijn bezoek aan een muziekevenement, namelijk; “de nacht van oranje” en “Big Rivers”. 2 heel uiteenlopende evenementen, met hele andere soorten muziek. Zo zal je de smartlap die tijdens “de nacht van oranje” veelvuldig ten gehore werd gebracht op “Big Rivers” niet snel tegenkomen. Ik heb op allebei de evenementen met volle teugen genoten. Mijn muzieksmaak is dan ook erg divers. Vandaag vertel ik jullie in deze blog meer over mijn favoriete artiesten.

Ik zeg vaak dat ik te laat geboren ben. Ik ben namelijk gek op muziek uit de jaren ’60 en ’70. Jullie vragen je misschien af hoe dat kan, aangezien ik toch echt geboren ben in 1987, maar ik ben opgegroeid met deze muziek, het is me letterlijk “met de paplepel ingegoten”. Mijn vader heeft dan ook een zeer uitgebreide muziekcollectie, die bestaat uit zowel cd’s, lp’s en singletjes. The beach boys, Simon en Garfunkel, the Bee Gees, Boudewijn de Groot, the Beatles en the Golden Earring zijn zomaar wat namen die geregeld voorbij kwamen.
Favoriet uit dit rijtje zijn toch wel the Beatles. Ik zong dan ook tijdens het afsluitende optreden van  “Big Rivers” 2014 ieder liedje van begin tot het einde mee, toen een steengoede tribute band hun hits coverde.
Favoriet nummer is “Let it be”. Dat behoeft denk ik geen uitleg, even naar de tekst luisteren zegt genoeg, echt een steengoed nummer!

In het rijtje hierboven staat ook Boudewijn de Groot. Ook deze artiest wil ik nog even aanstippen. Een aantal jaren geleden draaide er namelijk een musical met hits van Boudewijn de Groot; “Onder de groene hemel”. Een prachtige musical waarin met behulp van deze hits een verhaal werd verteld. Samen met mijn zus heb ik deze musical mogen bezoeken in de schouwburg van Dordrecht. We zaten op de eerste rij en hebben werkelijk waar genoten! Ondanks dat niet alle liedjes even bekend waren bij ons, hebben wij het nog steeds regelmatig over het bezoek aan deze voorstelling.
Favoriet liedje van Boudewijn de Groot, mede door deze musical, maar ook omdat deze door vrienden is gebruikt als openingsdans op hun bruiloft, is “Avond”. Een schitterend nummer met een nog mooiere tekst, wat bij mij keer op keer weer voor natte ogen zorgt.

In 2008 heb ik samen met mijn moeder de eer gehad om mee te doen aan het televisieprogramma “Lingo”. Tijdens de intro aan het begin van het programma vertelde mijn moeder vol trots en een tikje geëmotioneerd over haar grote idool Benny Neyman. Toen Lucile naar mijn idolen vroeg, antwoordde ik heel vrolijk; “Nick en Simon, de 3J’s en Jan Smit, een beetje de Volendam kant dus”. Nu 8 jaar later, klopt dit niet meer helemaal. Als ik een liedje van 1 van deze artiesten op de radio hoor, zing of neurie ik het nog altijd mee, maar de tijd van het bezoeken van hun concerten is echt voorbij.
Er is 1 liedje van Nick en Simon wat nog wel altijd mijn favoriete is, dat is; “Kijk omhoog”. Dit nummer heeft me door heel wat moeilijke momenten heen gesleept…

Qua Nederlands lied vind ik heel veel leuk, maar hebben er 3 artiesten een speciaal plekje in m’n hart met elk een eigen verhaal.
Om te beginnen; Marco Borsato. Als jong meisje van ongeveer 8 jaar playbackte ik gewapend met een borstel in m’n handen voor de spiegel al z’n hits mee! Er zijn zelfs nog opnamen van een kinderfeestje waar ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes een spetterend optreden gaf op het nummer “waarom nou jij”, mét bijpassend dansje. Dat mensen zoenden kon ik mij toen alleen nog niet voorstellen, dus in plaats van “dat er mensen zijn die innig zoenen” zong ik: “dat er mensen zijn die eeuwig sjoelen”…..

Ook 21 jaar later vind ik de muziek van Marco nog steeds erg mooi. Mijn droom is nog steeds om een keer naar een concert van hem te gaan. Dat is er al die jaren nog steeds niet van gekomen.

De tweede artiest is André Hazes. Pas op latere leeftijd en dus pas nadat de man was overleden, ben ik de liedjes wat meer gaan waarderen. Ik ben ook naar de prachtige musical en film over zijn leven geweest en dat heeft echt wel indruk gemaakt! Inmiddels ben ik wat cd’s rijker en werk ik regelmatig, met André die uit de luidsprekers schalt, het hele huis door. Stuk voor stuk zijn het prachtige nummers met een hoog mee-blér gehalte. Ik kan er heel mijn ziel en zaligheid in kwijt, heerlijk!
Favoriet nummer is: “Zeg maar niets meer”. Vooral door de film heeft dit nummer heel veel indruk op me gemaakt.

De derde en tevens de voor mij meest betekende artiest van de laatste jaren is: Guus Meeuwis.
Lars was al gek van Guus en heeft mij er mee “besmet”. We zijn verschillende keren naar “Groots met een zachte G” geweest en hebben ook theaterconcerten mogen bezoeken. Aan verschillende nummers van Guus kleven veel mooie herinneringen van ons samen. Guus met zijn liedjes gaan dan ook een rode draad vormen op onze bruiloft.

Ook van de laatste artiest, die ik nog even wil benoemen, ben ik fan geworden door een ander. Ik heb het hier over Ilse Delange. Mijn zus is al jaren idolaat van Ilse en ik ben dan ook naar menig concert meegesleept. 😉 Even zonder dollen. In het begin ging ik altijd voor haar mee, maar op een gegeven moment begon ik de muziek ook zelf heel leuk te vinden. Het duurde dan ook niet lang totdat ik tijdens de concerten zelf alles luidkeels meezong!
We zijn werkelijk door heel het land gereisd om Ilse te zien. Inmiddels hebben we haar ook in de formatie “The common linnets” al een keer live mogen zien spelen.
Hoogtepunt was een fandag een aantal jaren geleden. Ik weet echt niet meer waar het was, niet naast de deur in ieder geval, maar wat was het gaaf! Ze gaf eerst een heel intiem concert in een klein zaaltje waar alleen staanplaatsen waren en na afloop konden we in een andere zaal met Ilse op de foto. Een moment die vooral mijn zus, maar stiekem ik ook, niet snel zal vergeten!
Favoriet nummer is: “I still cry”. Steevast zijn er zakdoekjes nodig als ze dit nummer ten gehore brengt, prachtig!

 

foto 4

Uiteraard ben ik ook heel benieuwd naar jou muziek smaak! Wat is jou favoriete artiest en nummer? Laat het hieronder achter in een reactie!

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.