Big Rivers 2016

Big Rivers. Een 10 dagen durend multi disciplinair cultuur festival met de nadruk op muziek. Dat ieder jaar afgesloten wordt met een GRATIS TOEGANKELIJK driedaags muziekweekend van meer dan 100 acts op 10 verschillende podia in de historische binnenstad van Dordrecht. Dit  jaar beleefde het festival zijn 19e editie.

Terwijl ik dit type zit ik nog met schorre keel na te genieten van een heerlijk weekend. Als dit online komt, is het festival alweer ruim een week achter de rug.

Vrijdag 15 juli was de eerste festivaldag. We waren rond 19.30uur op ons favoriete plekje; de tuin naast de grote kerk, oftewel; de grote kerkstuin. Hier staat het grootste podium en spelen doorgaans de populairste bands.
We begonnen op vrijdag met het kijken naar Yada Yada; een Herman Brood tribute band. Alhoewel ik niet zo veel met deze muziek heb, vond ik het erg leuk. “Saterday night” werd dan ook enthousiast meegezongen!

Na Yada Yada kwam er een tribute band van Led Zeppelin. Dit was alleen niet echt “ons ding”. (Ons zijn trouwens deze dag; Lars, zijn ouders, mijn ouders en ik 😉 ). Daarom besloten we wat te gaan zwerven door de stad. Dat is zo heerlijk tijdens Big Rivers, er zijn 10 podia, er is dus altijd wel wat wils! En je ziet onderweg, buiten al het moois dat Dordrecht te bieden heeft, vaak ook nog een boel bekenden.
We kwamen aan op de Vismarkt, hier speelde Skeftum, een 5-mans formatie uit Dordrecht. Echt super leuk! Ze speelden van alles wat. Covers van onder andere, jaja daar is hij weer; Herman Brood, the Rolling Stones en de Dijk kwamen voorbij. Wat heb ik meegeblèrd op “ik kan het niet alleen”!

Na een uurtje Skeftum begaven we ons snel weer richting Grote kerkstuin, want daar kwam Popgun. Popgun is een 6-koppige band, die in 1 doorlopende set de grootste hits van de afgelopen 15 jaar ten gehore brengt. Ze weten het te presteren om 60 hits in 90 minuten te proppen. Dit klonk veelbelovend. We wilden dit dan ook heel graag zien. Nou, we waren niet de enigen! De tuin kwamen we niet meer in, dus namen we een plekje in achter het hek. Maar wat was het gaaf! Ik heb gezongen, gedanst en gesprongen! Het was fantastisch! Alles kwam voorbij, van happy hardcore tot Beyonce!
Big Rivers 2016 was top begonnen! Inmiddels was het over twaalven, tijd om naar huis te gaan dus. Snel naar bed, want de volgende dag wilden we er om 13.30uur weer zijn!

Big Rivers dag 1

Zaterdag kwam ik redelijk goed m’n bed uit, beetje spierpijn, meer niet 🙂 . We sprongen onder de douche, aten een verlaat ontbijt c.q. vervroegde lunch, pakten de koeltas in en gingen gewapend met opvouwstoel, tas met kleed en lekkers en de koeltas met flesjes drinken richting Dordtse binnenstad!
We parkeerden de  auto in de garage het dichts bij de grote kerk in de buurt en liepen bepakt en bezakt richting tuin. Hier stond goede vriend Christiaan al op ons te wachten. Ook mijn ouders waren al in de tuin aanwezig. Met z’n vijven genoten we van aMeezing, een zangfeest bol van diverse pop/ rockliedjes én Nederlandse smartlappen onder leiding van een zéér enthousiaste dirigent!
Het was weer erg gezellig en ik deinde dan ook lekker mee op onder andere “que sera sera” en “laat de zon in je hart”.

Het was inmiddels half 4 en het werd steeds warmer. Mijn moeder zit vol goede ideeën en ook deze dag liet ze zich van haar beste kant zien, want ze stelde voor een ijsje te gaan eten! Nou, daar zeiden wij geen nee tegen! Dus met z’n vijven op naar Dordrechts beroemdste ijssalon La Venezia!
Terwijl wij genoten van onze veeltegrote coupes, arriveerde mijn zus. Na de koude versnapering begaven we ons met z’n zessen naar het Scheffersplein. Hier speelde, onder toeziend oog van een versierde Arij Scheffer, The Mississippi Riders, een band die is gespecialiseerd in muziek vol blues, soul en swing. We werden verwend met liedjes van onder andere Fats Domino en Ray Charles. Uiteraard ontbrak “Blueberry hill” niet! We swingden en zongen dan ook vrolijk mee!

Na dit gezellige en swingende spektakel liepen we terug richting Grote kerkstuin. Onderweg kochten we wat te eten, wat we in de tuin, zittend op het meegenomen kleed, opaten.
Ondertussen hadden ook mijn schoonouders en een oom en tante van Lars zijn vader zich aangesloten bij de groep. Het werd steeds gezelliger!

Snel na het eten was het tijd voor een volgend optreden. Belfast Child stond inmiddels op het podium! Dit is een Simple Minds tribute band. Er werd volop meegezongen met onder andere “Alive and kicking” en “Don’t you (forget about me)”! Vooral het la, la la la la aan het einde van dit nummer zorgde voor een enthousiaste samenzang!

Hierna was (weer) de beurt aan Skeftum. Zij speelde (dit keer) liedjes van de Golden Earring. Bij de eerste nummers gingen vooral de “55 plussers” uit hun dak. Ik en de meeste anderen van de “jongeren garde”, stonden wat vragend om zich heen te kijken, we herkenden er niets van!
Totdat de band “Twilight zone” en “Radar love” inzette, toen gingen ook wij “los” en werd er luidkeels meegezongen!

Ik geef toe, we hadden tot nu toe een geweldige zaterdag gehad. Maar de “kers op de taart” moest nog komen! Niemand minder dan rasechte “schapenkop” Nielson mocht deze avond afsluiten!
Het hele optreden was een feest der herkenning! “Beauty & the brains”, “Hoe?!” en “Hotelsuite” passeerden de revue. Helaas was het geluid wat slecht, waardoor vanaf onze positie (vrij achteraan) de muziek, maar vooral de zang, niet goed te horen was. Maar dit is Nielson, dus hoe belangrijk is het dat je het goed hoort?! Een bijzaak! Ik kan immers elke tekst woord voor woord meezingen!
Bij het laatste nummer ging het hele publiek totaal uit z’n dak! Er werd dan ook flink met de heupen bewogen vanaf het moment dat “Sexy als ik dans” werd ingezet, tot het einde!

Na Nielson, het was inmiddels na middernacht, zat de 2e dag Big Rivers erop. We liepen moe en vol met indrukken richting de auto. Toen we thuis kwamen, zochten Lars en ik snel ons bedje op.

Big Rivers dag 2

Het is zondag 17 juli 10.00uur ’s ochtends, ik doe mijn ogen open, druk mijn wekker uit en probeer rechtop te gaan zitten. Met de zelfde vaart val ik terug. Wat heb ik een spierpijn! Als ik “goedemorgen” tegen Lars wil zeggen, komt er maar weinig geluid uit m’n mond. Mn stem heeft het begeven! Te hard gezongen gisteren….. Ook Lars voelt zich brak. Ik besluit toch maar onder de douche te stappen, om 13.30uur begint er een optreden wat we graag willen zien. Terwijl ik onder de douche sta, vraag ik me af “wat ik mezelf aan doe”. Na een lekkere warme douche en wat gegeten te hebben voel ik me iets beter, maar veel is het nog niet. Toch besluiten we rond 13.00uur met de bekende “uitrusting” in de auto te stappen. Met de bemoedigende woorden; “kom op zeg, we zijn toch niet bejaard?!”, praat ik mezelf en Lars moed in….

Stipt om 13.30uur komen we aan in de Grote kerkstuin. Christiaan staat al op ons te wachten, mijn zus en schoonouders arriveren niet veel later. De Amy Winehouse tribute band zet het eerste liedje in. Heerlijke zomerse “lay down” muziek. We besluiten een smoothie te halen bij 1 van de horeca tentjes, we kunnen immers allemaal wel wat vitamientjes gebruiken! 😉 . Zittend op m’n vouwstoel geniet ik van de Vlaamse zangeres die, als je je ogen dicht doet, echt “het geluid” van Amy evenaart. Heerlijk in het zonnetje neem ik nog een slok van m’n smoothie, wat heb ik het toch “slecht”! 😉
Maarliefst 1,5uur lang wordt er opgetreden! Vooral bij “Valerie” kon ik me niet meer rustig houden! Ik sprong uit m’n stoel en danste en zong driftig mee!

Na de “steengoede” Vlaamse band was het tijd voor The Roots Riders. Zij deden een tribute aan Bob Marley. Vooral Lars had zich flink op dit optreden verheugd. Het feit dat hij op dit moment een cd van Bob Marley in zijn auto draait, zegt denk ik wel genoeg.
Het viel echter vies tegen! Lars keek steeds chagrijniger en mijn zus merkte terecht op, dat de zanger het publiek niet “mee” kreeg.
We besloten bij een ander podium te gaan kijken. In de handige app van TimeSquare bekeken we welke bands er dat moment op de andere podia speelden. We kozen voor Fixxman & Friends op het Statenplein.

Na een ritje door de stad kwamen we aan op het Statenplein. Aangezien we allemaal best wel moe waren besloten we op een terrasje te gaan zitten. We kozen voor de gezellige ambiance van “In de klander muelen”.
We hadden het er reuze naar ons zin! We genoten van de muziek, een koud drankje en de bittergarnituur die we inmiddels besteld hadden.
Vooral mijn imitatie van Tineke Schouten’s 06-lijnen sketch, die ik volgens sommige perfect deed met mijn, inmiddels “zwoele stem”, viel in goede aarde! 😉

Nadat we een beetje tot rust waren gekomen, gingen we weer richting Grote kerkstuin. Hier speelde op dat moment Her Majesty. Een coverband met als repertoire de liedjes van Crosby, Stills, Nash & Young. Ik dacht het niet te kennen, maar het prachtige “our house” werd toch voorzichtig mee gegalmd! 😉
Het was een mooi optreden! Heerlijke muziek! 🙂

Tijdens het optreden kochten we nog wat te eten bij een van de rijk gesorteerde horeca kraampjes. Er was echt voor ieder wat te vinden! Van Mexicaanse tortilla’s tot Duitse braadworst en van Indonesische saté tot het oer-Hollandse broodje kroket!

De collectie “Big Rivers kettingen” om mijn nek is inmiddels gegroeid tot het niveau; te zwaar om m’n hoofd nog fatsoenlijk omhoog te kunnen houden….
Even uitleggen: Tijdens Big Rivers worden er al sinds het begin van het bestaan speciale felgekleurde kettingen uitgedeeld. Bij eerdere edities kreeg je die gratis, inmiddels krijg je die als je een bijdrage in 1 van de collectebussen kiepert. Ook kun je ze kopen bij 1 van de merchandise stands. Het leuke aan deze kettingen is dat iedereen ze draagt en dat er ook vaak geruild wordt met elkaar om een bepaalde kleur te bemachtigen. Dat schept een band en zorgt voor een samenhorigheidsgevoel!

Na de lekkere versnapering hebben we nog kort genoten van het optreden van The Skadillacs, maar al snel besloten we gezamenlijk dat we een einde aan dit geweldige weekend gingen “breien”.
We liepen naar de parkeergarage en reden terug naar huis. Thuis aangekomen ploften we op de bank met de beentjes omhoog.

Big Rivers dag 3

Wat was het weer geweldig en wat heb ik genoten!

Na mijn verhaal nog niet genoeg overtuigd?! Bekijk dan (1 van de) onderstaande compilatiefilmpjes van Steftiaan Video Produkties!

Ben je inmiddels enthousiast geworden en zou je volgend jaar Big Rivers zelf willen ervaren?
Van 7 t/m 16 juli 2017 vindt de volgende editie van dit geweldige muziekevenement plaats! De data staan bij ons al in de agenda! 😉

FB_IMG_1468783890250

De foto’s zijn geplaatst met toestemming van al mijn Big Rivers vrienden. Bedankt hiervoor!

 

Reacties

Reacties

Eén gedachte over “Big Rivers 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.