Recepten voor borrelhapjes

Het is weer donderdag en dus….. Dit kunnen jullie onderhand zelf wel invullen! 😉
Vandaag geen recept voor een lunch- of avondmaaltijd, maar (zoals beloofd) recepten voor (deels) caloriearme  hapjes!
Ook al let je op je lijn, het is wel leuk als je tijdens een verjaardag ook wat kunt snacken. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen slanke en vettere lekkernijen. Zo vond je bij ons afgelopen weekend ook gehaktballetjes, plakjes grillworst, babybell kaasjes en diverse nootjes en zoutjes op tafel naast de gezondere snacks.

shutterstock_97056338

Iedere verjaardag staan er bij ons wrap hapjes op tafel. Door de neutrale smaak van de “pannenkoek” heb je tal aan beleg mogelijkheden. Het hapje met plakjes kipfilet neem ik als uitgangspunt, ik benoem eronder nog meer lekkere combinaties die ik al eens heb uitgeprobeerd.

Wrap hapje met kipfilet, rucola en pistachenootjes

Benodigdheden voor 14 hapjes:
– 2 tortilla wraps maat XL
– Roomkaas met kruiden light (bijvoorbeeld Philadelphia)
– 8 plakjes gerookte kipfilet
– 2 handjes rucola
– 2 handjes pistachenootjes
– Vershoudfolie

Bereidingswijze:
– Pel de pistachenootjes en hak ze in kleine stukjes. (Niet te fijn, juist wat grovere stukjes zorgen voor een lekkere “bite”.)
– Leg de wraps 20 seconden op vol vermogen in de magnetron. (Hierdoor worden de wraps goed soepel en daardoor rollen ze straks beter.)
– Besmeer de wrap dun met de roomkaas.
– Verdeel in het midden van de wrap van links naar rechts een handje rucola.
– Leg op de rucola dakpansgewijs 4 plakjes kipfilet.
– Strooi de helft van de gehakte pistachenootjes over de kipfilet.
– Rol de wrap strak op.
– Wikkel de wrap strak in vershoudfolie en leg hem minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. (Hierdoor valt bij het snijden niet de helft van je vulling eruit en vormt het een mooi samenhangend geheel).
–  Voor het serveren haal je de folie van de wrap en snij je iedere wrap in 7 stukjes.

wrap opgerold

Andere combinaties voor wrap hapjes zoals ik ze al eens maakte:
– Truffelmayonaise, rucola, carpaccio, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas.
– IJsbergsla en een mengsel van tonijn (op water), Boursin met kruiden (light), zongedroogde tomaatjes en versgemalen peper.
– Filet americain, versgemalen peper, plakjes gekookt ei, zout en een gesnipperd uitje.
– Roomkaas met kruiden (light), rucola, gerookte zalm en een in ringetjes gesneden lente-uitje.
– Satésaus, ijsbergsla, plakjes gerookte kipfilet, taugé en gefrituurde uitjes.
– Monchou, ham, verse bieslook, peper en zout.
Bij bovenstaande is, zoals de ingrediënten nu staan, de volgorde. Uiteraard blijft de basis (wraps XL, opwarmen magnetron, dun besmeren, horizontaal in het midden beleggen, strak oprollen, in vershoudfolie wikkelen en minimaal een uur in de koelkast) hetzelfde.

wrap hapjes

Wat ik zelf altijd fijn vind als het op een verjaardagstafel staat, is rauwkost. Je kunt hierbij alle kanten op, denk onder andere aan:
– Reepjes of plakjes komkommer.
– Cherrytomaatjes.
– Worteltjes.
– Reepjes paprika.
– Stengels bleekselderij.
– Radijsjes.
Afgelopen verjaardag heb ik alle groenten gesorteerd op een bord gelegd en in het midden een potje hek’snkaas gezet. Kun je lekker dippen!
Nog een “dip-tip”; Leg er ook Buggles chips bij, voor een minder slanke maar ook erg lekkere combi!

fotos

Fruit doet het ook altijd goed! Ik presenteer het vaak op een satéprikker; fruitspiesen dus!
Je kan natuurlijk een spies maken met alleen fruit, zoals bijvoorbeeld meloen, ananas, aardbeien of een combinatie daarvan.
Het is ook leuk en lekker om het te combineren met iets hartigs.
Zo maak ik vaak een meloen met rauwe ham prikker. Hierbij prik je eerst een stukje meloen, vervolgens een opgerold half plakje rauwe ham en dan nogmaals een stukje meloen en een half plakje rauwe ham aan een spies. Om het geheel nog iets mooier te maken, kun je ook kiezen voor meloenbolletjes.
Ik maak ook wel eens spiezen met de combinatie ananas en gerookte kipfilet. Ik bedoel hier een stukje van een hele gerookte kipfilet, dus niet de dunne plakjes voor op brood.

fotos1

Gezien ik al een behoorlijk verhaal hebt getypt, lijkt het me handig om over een paar weken “Recepten voor borrelhapjes, deel 2” te publiceren, dan om er nu een boekwerk van te maken…. 😉 . Misschien dat er zelfs ook wel een deel 3 en 4 komen, want ik zit bomvol inspiratie!

Uiteraard ben ik wel reuze benieuwd wat jullie van deel 1 vinden! Ga je het een keer uitproberen of weet je zelf nog andere lekkere varianten op bovenstaande hapjes? Laat het dan achter in een reactie!

Reacties

Reacties

Eén gedachte over “Recepten voor borrelhapjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.