Gewoon fan van de Olympische Spelen

Dat ik van voetbal hou, is voor weinig mensen een verrassing. Dat is ook gek ben van heel veel andere sporten, maar vooral sporten waar Nederlanders aan deel nemen, is nog niet bij iedereen bekend. Vandaag komt daar verandering in met een gloednieuwe “gewoon fan van…”! Benieuwd? Lees dan snel verder!

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea 5 dagen oud en staat Nederland op plek 2 in het medailleklassement! Op 2! Hoe is het mogelijk?! Nou, het is mogelijk op het moment dat je in 5 dagen gewoon al 11 medailles hebt weten te pakken! 11 medailles, waarvan 2 bronzen, 4 zilveren en maarliefst 5 gouden! Ik loop dan persoonlijk ook over van trots! En niet alleen ik, maar heel Nederland zou apentrots moeten zijn op al die Nederlandse sporters die jaren alles opzij hebben gezet voor die ene droom, een medaille op de Olympische spelen!

En wat wordt er neerbuigend gedaan over de Nederlandse schaatsers! Zelfs vanuit ons eigen land! Want het zou niet meer spannend zijn, er zou niets meer aan zijn, de Nederlanders winnen immers toch alle medailles! Nou, als ik een Jorien ter Mors, die een hoop blessureleed heeft moeten doorstaan de afgelopen periode, zo’n superieure tijd neer zie zetten, dat zelfs de gedoodverfde Japanse kampioene Nao Kodaira zich er stuk op bijt, dan kan ik alleen maar respect hebben en een hele diepe buiging maken! Daar is toch niets “niet spannends” of “niets meer aan” aan! Dat is gewoon zitten op het puntje van je stoel en heel hard duimen! Niet spannend, ik snap niet hoe mensen het durven zeggen!

Dat je soms ook gewoon een dosis geluk moet hebben, bewees Yara van Kerkhof, “onze” shorttrackster! Het is voor mij nog steeds een raadsel hoe ze de voorrondes doorkwam, maar opeens stond ze daar in de finale, samen met 4 andere steengoede en vooral gewiekste shorttracksters! Want gewiekst, dat moet je zijn. Het gaat bij shorttrack dan ook vooral niet om de snelste, maar de beste speler van het spel. De tactiek is zo ontzettend belangrijk. En laten we het er maar op houden dat “onze” Yara gewoon ontzettend tactisch is geweest! Want keer op keer stond ze er vlak voor de finish niet goed voor, maar dan toch wist ze door te komen! En toen kwam die finale! Een finale waarbij ze dramatisch startte, zich toch weer vliegensvlug aansloot bij de rest en uiteindelijk als 3e over de streep kwam! Een bronzen plak! Fantastisch natuurlijk! Maar zoals na iedere shorttrackwedstrijd , vond er jury overleg plaats. Na dat overleg sprong de naam van Yara opeens 1 plaatsje naar boven! Ze was 2e! Zilver!!!! Echt fantastisch! En ook zo verdiend! 😀

En alhoewel het algemeen bekend is dat de Nederlandse medailles vooral van de schaatsbanen komen, gaat mijn hart vooral uit naar iemand met een verschrikkelijk on-Nederlandse sport, namelijk Kimberley Bos. Kimberley doet aan skeleton. En wat ik me al die tijd al afvraag, hoe kom je erop als Nederlandse om dit te gaan doen en hoe train je het in hemelsnaam?! Nederland staat nu namelijk niet echt bekend als wintersportland…
Maar hoe ze er ook op kwam en hoe ze het ook traint, ze staat er maar mooi! En wat een weg heeft Kimberley af moeten leggen om uiteindelijk op de Olympische Spelen uit te komen!
Ergens in januari vond de kwalificatie voor het skeleton plaats. Kimberley was ziek en voelde zich verre van sterk en zelfverzekerd. Heel knap eindigde ze uiteindelijk als 13e. Extra zuur aan deze klassering was, dat de top 12 door ging. Ze viel dus net buiten de boot… Gelukkig deed er ook een Rus mee, die vrij hoog eindigde. De Russische mevrouw had namelijk dingen in het verleden gedaan die niet in de regeltjes staan. Ze had, jawel, doping gebruikt, iets wat Russen volgens mij standaard toegediend krijgen voor het leveren van een topprestatie… Dat resulteerde in een schorsing voor de Rus en dus een 12e plaats voor Kimberley! En noem het een wonder, noem het gerechtigheid, Kimberley mag deelnemen aan de Olympische Spelen!
En nu staat ze er morgen (vrijdag 16 februari) vanaf 12.20uur Nederlandse tijd aan de start met haar sleetje voor de eerste 2 heats! Mocht ze die zonder kleerscheuren doorkomen, dan volgt een dag later om dezelfde tijd de finale met heat 3 en 4. Ik ga heel hard duimen voor Kimberley en hoop op een extreem goede dag en een klein wonder! 😀

Wat gaat er nog volgen, waar stopt dit succes? Allemaal vragen waar je alleen een antwoord op krijgt, door alle inspanningen van “onze” sporters op de voet te volgen! Doordat ik inmiddels sinds 3 weken, 3 dagen per week een therapie volg, ontkom ik er niet aan om ook dingen te missen. Gelukkig blijf ik door meldingen van de NOS, Facebook en de samenvattingen op NPO 1 goed op de hoogte! 🙂

Ik wens jullie nog 9 ongelofelijk mooie sportdagen met topprestaties van onze landgenoten, heel veel medailles en een op en top trots gevoel! ♥

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.