Een middagje varen met mijn schoonmoeder

Ik heb een hele lieve enthousiaste schoonmoeder! Zo verzon ze tijdens de barbecue op Vaderdag ineens, dat het misschien leuk was om die aankomende woensdagmiddag iets te gaan doen, aangezien dat voorlopig 1 van de laatste tropische dagen zou worden en zij vrij was. En aangezien er in mijn agenda die middag ook geen noemenswaardige dingen genoteerd stonden, stemde ik in. Lars kwam met het lumineuze idee om te gaan varen in de Biesbosch. En dus reserveerde ik een fluisterboot, die woensdagmiddag om 14.00uur voor ons klaar zou liggen. Benieuwd naar onze avonturen op het water in woord en beeld? Lees dan snel verder!

Ik bereidde die ochtend ons vaaravontuur voor, door flesjes water koud te leggen, de koeltas en de elementen op te snorren en een grote bak vers gesneden fruit te maken.

Om 13.00uur stond mijn schoonmoeder voor de deur. Na de inhoud van de koeltas verklaard te hebben, waar ze overigens erg verrast en blij mee was, besloten we gelijk te vertrekken. We moesten namelijk een half uur eerder, dus 13.30uur, aanwezig zijn. Ambacht – Dordrecht in een half uurtje moet te doen zijn, dachten we…
We besloten over de A15 te gaan, een stukje N3 te pakken en vervolgens de eerste Dordtse afslag te nemen. Maarja, wij hadden er natuurlijk geen rekening mee gehouden dat er midden op de Papendrechtse brug een auto stil zou staan, die geen kant meer op kon en waardoor al het aankomende + invoegende verkeer vanuit Papendrecht maar 1 baan tot hun beschikking hadden! We stonden op de afrit van de A15 richting de N3 al stil…
Al grappen makend, met een serieuze ondertoon, reden we de vrouw in de benarde situatie voorbij. Wij zouden namelijk echt doodsangsten uitgestaan hebben! Er hoeft maar 1 iemand je te laat te zien! 😮 En daarom besloten wij dat er per direct een vluchtstrook op de Papendrechtse brug aangelegd moest worden! 😉
Uiteindelijk snelden we ons om 13.50uur richting verhuurbalie. De man achter het loketje maakte zich niet zo druk als ons en stelde dat het voor die vrouw toch ook wel minstens zo vervelend was en dat wij echt om 14.00uur wel in ons bootje zouden zitten! 😉

Nou, daar gingen we dan, schoondochter die het niet zo moet hebben van boten, met schoonmoeder die in haar scouting verleden nog eens een vaar-, zeil- en roeidiploma behaald had! Alle vertrouwen was dus op haar gevestigd! 😉
Het instappen alleen was al een “my funniest homevideo- inzending” waard! We gierden van de lach! Lag die man van de verhuurbalie daar bijna in het water, omdat mijn schoonmoeder iets te veel op hem steunde en vervolgens haar evenwicht verloor…

Maar uiteindelijk waren we gesetteld, de trossen waren los, we konden de Biesbosch in! Schoonmoeder aan het roer en ik met de kaart. Of allebei die combinaties zo’n goed idee waren, daar twijfelde ik nog over… 😉
Gelukkig bleek de route heel simpel. Het enige wat ons met klem was opgedragen: “Vaar niet te dicht bij de kant i.v.m. de begroeiing die dan in de schroef kan slaan” en “Ga niet in een kanokreek, die zijn te ondiep en dan loopt de boot vast”.
Je raadt het vast al, wij voeren dus standaard midden op en vroegen ons bij iedere afslag hardop af of het toch geen kanokreek zou zijn…

Ondertussen genoten we ook echt nog wel van het mooie weer en de schitterende uitzichten hoor! Het was echt prachtig! Helaas hebben we niet veel dieren gezien, daar was het wellicht wat te druk voor op het water. Wel zagen we veel libelle’s, die helaas iedere keer iets te snel waren voor de foto, en verschillende waterhoenen.

En toen kwam het gevreesde moment! “Joh Sam, zou jij ook niet even willen varen” Zou jij ook niet even willen varen?! M’n gezicht verschoot en er ontstond een knoop in m’n maag! Maar volgens m’n schoonmoeder was dat nergens voor nodig, want het stelde niets voor dat fluisterboten (woord, waarvan ik dacht dat mijn schoonmoeder hem terplekke verzonnen had, maar volgens mijn spellingcontrole toch allang in het bezit van de Dikke Van Dale).
Nadat we eerst hadden verzonnen hoe ik naar het roer ging en mijn schoonmoeder naar mijn plek, zonder dat de boot zou kapseizen, stonden we met bibberende benen op en wisselden we heel snel van plek. Dat was gelukkig goed gegaan! Nu nog heel de eind terug naar de ligplaatsen!

Al snel had ik het onder de knie. Uiteraard bleef ik ook angstvallig in het midden van het water en checkte ik 3x of het geen kanokreek was waar ze me instuurde, want mijn schoonmoeder als TomTom vertrouwde ik misschien nog wel minder dan mijn eigen vaarkunsten… 😉
Maar het ging goed! Met af en toe een iets te serieuze blik, zoals er op de foto’s te zien is, stuurde ik de boot heel behendig en bijna ervaren richting ligplaats.
Maar op die plek aangekomen, moest het bootje nog wel precies in een inham achteruit ingeparkeerd worden. Of ingevoerd. Ik ben, zoals je kunt lezen niet zo thuis in mijn schippersvocabulaire! 😉 Maar jullie snappen vast wat ik bedoel!
Met een schoonmoeder die driftig “naar voren!” “naar achteren!” “sturen!” en “andere rechts!” riep, ging ik steeds ernstiger kijken en voer ik bijna nog tegen een eveneens inparkerende kano aan… Ik slaakte dan ook een zucht van verlichting, toen de boot eindelijk op zijn plek lag, vast aan de boei! 🙂

Nadat ik eerst heel behendig was uitgestapt (al zeg ik het zelf! 😉 ), probeerde ik de boot met al mijn kracht zo stil mogelijk en zo dicht mogelijk bij de kant te houden. Met een soepele beweging werd de koeltas op de kant geslingerd, nu alleen mijn schoonmoeder nog! Na een lichte snoekduik, waarbij ze redelijk languit kwam te liggen in het bootje en we het niet meer hielden van de lach, lukte het haar toch! We waren veilig én droog op de kant! 😉

We gaven de sleutel af en zochten een picknicktafel op in de schaduw. Daar genoten we van de laatste slokjes water die nog in de flesjes zaten en de heerlijke fruitsalade. Wat is het leven af en toe toch eng mooi! ♥

Reacties

Reacties

2 gedachten over “Een middagje varen met mijn schoonmoeder

 • 3 juli 2017 om 18:11
  Permalink

  Heerlijk verhaal Sam ik zie het helemaal voor me haar. Maar jullie hebben heerlijk genoten.

  Beantwoorden
 • 5 juli 2017 om 20:43
  Permalink

  Sam en Sandra wat een geweldig leuke dag hebben jullie gehad wist niet dat je daar ook zelf kon varen met een fluisterboot ga ik zeker ook een keer doen.
  Dikke pret voor jullie en wij omdat we dit leuke verslag mogen lezen hihi

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.