Ziek zijn is zo’n makkelijke bezigheid nog niet, deel 6

Het is alweer 1,5 maand geleden dat mijn laatste “ziek zijn” update online kwam. Vandaag dus maar weer eens een artikel om te vertellen hoe het gaat, ik heb inmiddels namelijk weer wat afspraken en onderzoeken achter de rug!

Ik fris even jullie geheugen op: Tijdens een telefonisch consult met de MDL arts op 31 maart is er afgesproken, dat ik ging beginnen met zetpillen tegen een chronische darmontsteking. Ook moest ik de laxeer zakjes voorlopig zo laten, dus 4 per dag. Het doel van de zetpillen was uiteraard minder klachten, dus geen (loze) aandrang meer, geen bloed en slijm bij de ontlasting en een pijnvrij leven.

Inmiddels zijn we dus 1,5 maand verder en is er een hoop gebeurt. Zo ontdekte ik half april, nadat de pijn enkele weken weg was, dat ik vooral tijdens mijn menstruatie heel veel pijn heb. Die dag in april was het zelfs zo erg, dat ik bijna flauwviel en Lars me letterlijk op moest vangen! ­čś« Ik had dat voorgaande maanden ook al lichtelijk opgemerkt, maar was daar eigenlijk overheen gestapt met de gedachte dat het waarschijnlijk toeval zou zijn.
Ik besloot de dag erna toch maar even contact op te nemen met de MDL arts en legde het verhaal voor. Aangezien zij tijdens het allereerste consult al aangaf dat een bezoek aan de gynaecoloog misschien een keer verstandig zou zijn, omdat de klachten ooit zijn begonnen op de 1e dag van de menstruatie, verwees ze me door.
Het was gewoon allemaal t├ę toevallig om er niets mee te doen; Eerste klachtendag tijdens de eerste dag van de menstruatie in januari en achteraf iedere maand op die beruchte 1e dag veel meer pijn.

Met wat hulp van mijn schoonmoeder die door haar werk connecties heeft op de poli gynaecologie, kon ik begin mei, tijdens mijn menstruatie en dus op het moment dat de klachten het hevigst zijn, terecht bij de gynaecoloog.
Er vonden uitgebreide onderzoeken plaats, waarbij niets noemenswaardigs werd gevonden. Er waren geen aanwijzingen voor cystes, vleesbomen, verklevingen, of de zo gevreesde endometriose. Dit laatste is een gynaecologische aandoening die met de cyclus te maken heeft en ook darmklachten kan geven. 1 en 1 is 2 dachten wij. Maar we zaten dus toch fout, want op gynaecologisch vlak zag alles er picobello uit! Wel vierden mijn darmen volgens de arts feest, want doordat deze zo verschrikkelijk bewogen kreeg ze met moeite mijn rechter eierstok in beeld.
Uiteindelijk was ik best opgelucht over het goede nieuws, maar in het begin had ik wel moeite met schakelen. Ik en ook de meeste mensen in mijn omgeving waren er z├│ vanuit gegaan dat er iets op dit vlak niet in de haak zat! We verwachtte echt dat het euvel nu gevonden zou worden. En als dat dan niet zo is, dan is dat wel even moeilijk, hoe mooi het nieuws, dat alles goed was, ook is. Wel gaf de gynaecoloog nog als advies mee eventueel mijn (anticonceptie)pil te veranderen, als de klachten zo hevig blijven tijdens de menstruatie.

Een klein weekje later stond er weer een bezoek aan de MDL arts gepland. We bespraken de bevindingen van de gynaecoloog. Daarna bespraken we de huidige gang van zaken. Ik ben inmiddels al 7 weken bezig met de zetpillen en die helpen sinds een week of 2-3 wonderbaarlijk goed! Ik heb behalve een wc bezoek van zo’n half uur tot heel uur in de ochtend, geen (loze) aandrang meer, heb geen bloed of slijm meer bij de ontlasting en heb, buiten mijn menstruatie om, geen pijn meer.
Dit vond zij erg goed nieuws. Ze besloot dat ik met de zakjes mag stoppen. Dit klonk voor mij net zo gek als voor jullie, want hoe kun je nou in 1x van 4 naar 0 zakjes per dag?! Maar volgens de arts hebben de zakjes geen invloed op de darmfunctie, in de zin van lui maken. Ze zorgen er alleen voor dat er meer vocht aan de ontlasting wordt toegevoegd, zodat het soepeler gaat. En aangezien het wel erg soepel gaat en ik het echt wel zat ben om continue rekening te houden met het feit dat ik ’s ochtends minimaal een half uur aaneengesloten een tsunami produceer, mag ik dus helemaal stoppen!
Ook besloot ze dat ik de zetpillen mag gaan afbouwen. Omdat het de goede kant op gaat, is de ontsteking waarschijnlijk op z’n retour en daarom hoef ik ze nu gedurende 2 weken nog maar om de dag te zetten en mag ik er daarna zelfs helemaal mee stoppen.
Door het langdurige toiletbezoek en de zetpillen, zijn er alleen wel wat ongemakkelijkheden ontstaan van onderen. Daarvoor heb ik 2 zalven gekregen, waarmee ook dat weer snel over zou moeten zijn.

Al met al was het een heel goed gesprek en lijkt het erop dat de klachten echt op z’n retour zijn. Wel komt de maand juni en dus mijn menstruatie er alweer aan, hoe dan de klachten zich presenteren is dus nog even afwachten. Volgens de MDL arts kunnen de darmklachten heel goed erger worden door de hormoonhuishouding en er zou een mogelijkheid inzitten om juist door tijdens die periode de zetpillen en de zakjes te gebruiken de klachten onder controle te krijgen. Of en hoe ik dat moet gaan doen zou zich de komende maanden uit gaan wijzen. Voor nu in er eind juni een telefonische afspraak gepland om door te spreken hoe het gaat. Wordt dus weer vervolgd! ­čśë

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.