The wedding countdown; alles over de getuigen

Toen 1 van onze getuigen vroeg wat getuige zijn inhield, antwoordde ik; “Zonder jou handtekening, is ons huwelijk niet rechtsgeldig”. En zo is het! Getuige, een woordje van 7 letters, maar oh zo belangrijk!
In dit artikel lees je alle ins & outs over de getuige en wie bij ons deze belangrijke taak op zich nemen!

Het aantal getuigen is wettelijk bepaald en verschilt dan ook per land. Zo eist de Nederlandse wet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen per paar. Mocht je in het buitenland gaan trouwen, informeer dan goed naar het daar wettelijk vereiste getuigen.
Het aantal getuigen ligt dus vast, maar let wel op: als je trouwt onder bijzondere omstandigheden, dan heb je soms wel 6 getuigen nodig! Een voorbeeld van zo’n ‘bijzondere omstandigheid’ is als er door bijvoorbeeld ziekte of detentie getrouwd wordt op een niet door de gemeente aangewezen locatie, zoals een ziekenhuis of andere zorginstelling.

Wie je vraagt als getuige mag je helemaal zelf weten, al pluk je een wildvreemde van de straat! Maar aan het getuige zijn kleeft best een verantwoordelijke en mooie taak, dus ik zou de buurman van 5 huizen verderop niet zo snel vragen… ūüėČ
Maar een getuige hoeft dus geen bloedverwant te zijn, zoals vaak wordt gedacht. Natuurlijk mag je wel familie vragen, maar een dierbare vriend, collega of bekende kan dus ook! Let er wel op dat de getuige meerderjarig is, anders is de handtekening en dus jullie huwelijk, niet rechtsgeldig!

Als getuige heb je, zoals ik hierboven al beschreef, een belangrijke en verantwoordelijke taak. Je zet namelijk je handtekening op de trouwakte en daarmee geef je aan dat je getuige bent geweest dat beide partners ingestemd hebben met het huwelijk en dat het huwelijk voltrokken is.
Zonder de handtekening van de getuige is het huwelijk niet rechtsgeldig. Ook is hun aanwezigheid om nog een andere reden belangrijk. De kans bestaat namelijk dat de trouwakte verloren gaat. Zij kunnen dan te allen tijde het huwelijk bevestigen, omdat zij getuigen waren van de huwelijksvoltrekking. Ja, heel officieel allemaal!

Wie je als getuigen wilt, moet ingevuld worden op het formulier melding voorgenomen huwelijk, dat je opstuurt naar de gemeente waar je wilt trouwen. Het is dus zaak, dat je de getuige gevraagd hebt vóór je dit formulier opstuurt.
Dat vragen kan heel leuk met een cadeau, gedicht of brief, maar natuurlijk ook gewoon door het simpelweg te vragen.

Lars koos voor het laatste om zijn vader Jan en broertje Emiel te laten weten dat hij hun graag als zijn getuigen wilt op onze grote dag.
Ik koos voor een mooi ingepakte pen met opdruk om mijn moeder Joke en mijn zus Tamara te vragen voor mij te tekenen op deze bijzondere dag.
Alle 4 zeiden ze volmondig ‘JA’ op deze bijzondere vraag en ze voelen zich erg vereerd! En wij zijn uiteraard ontzettend blij dat zij deze belangrijke taak op hun willen nemen op een voor ons zo speciale dag! ‚ô•

Reacties

Reacties

E√©n gedachte over “The wedding countdown; alles over de getuigen

  • 14 april 2017 om 12:45
    Permalink

    Dat hebben jullie leuk gedaan en nu op naar een geweldig bruiloftsdag .
    Gr Annie

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.