Recensie hete lucht friteuse

“Sta-in-de-weg, duur, alleen voor gezondheidsfreaks, niet lekker en een veel te lange bereidingstijd”, zomaar wat vooroordelen over de hete lucht friteuse. In de volksmond vaak Airfryer genoemd, maar dit is slechts de naam die Philips aan het product heeft gegeven en dus zeker niet de verzamelnaam. Ik spreek in dit artikel dan ook over een hete lucht friteuse.

Het heeft bij mij even geduurd, maar na wat ervaringen van familieleden en vrienden gehoord te hebben en wat fora bezocht te hebben, was ik om; ik wilde een hete lucht friteuse!
Lars moest er niets van hebben. Het zogenaamde “gezond frituren”, vond hij niet passen bij de vette hap die je doorgaans bij het woord frituur voor je ziet. We besloten dus, dat “het ding” voornamelijk voor mij bedoelt zou zijn en dat Lars z’n portie gewoon op de “ongezonde” manier klaargemaakt zou worden.

In het voorjaar van dit jaar was het zover. We schaften de variant van Inventum aan. Deze friteuse had goede recensies en in combinatie met de schappelijke prijs waarvoor wij hem konden aanschaffen, zorgde dat voor een goede match.

Vol trots maakte ik de friteuse goed schoon, zoals in de handleiding vermeld stond en spitte ik het boekje helemaal door.
Ik had het ook al van diverse mensen gehoord, maar dat de friteuse niet alleen maar voor het bereiden van patat en snacks was, werd mij snel duidelijk. In het boekje stond een lijst met bereidingstijden en standen voor het bereiden van diverse producten. Hier stonden de meest uiteenlopende dingen op, van aardappelproducten tot vlees en kip, maar ook (afbak) broodjes, eieren en zelfs de tijden en standen om muffins te bakken!
Ik had een “gouden apparaat” in handen, dat was wel duidelijk!

In het begin was het erg zoeken naar de juiste tijden en standen en zoals bij de meeste handelingen geldt ook hier: “oefening baart kunst”!
De eerste keer probeerde ik koel verse mini krieltjes. Ik volgde de instructies op de voet; de bodem van het mandje bedekken, 14 minuten op 200 graden en halverwege de bereidingstijd even met het mandje schudden. Zo gezegd zo gedaan. Vol verwachting schepte ik de krieltjes en de rest van het avondeten op. Na het proeven kwamen zowel Lars (die het er in tegenstelling tot eerdere berichten toch op durfde te wagen) als ik tot de ontdekking dat er iets niet helemaal goed was gegaan. Ze waren erg taai en niet knapperig. Poging  1 mislukt dus…..
Na een paar dagen was het tijd voor röstirondjes, ook deze waren niet krokant en slap. 🙁
Het werd tijd voor een hulplijn, want zo kon het niet langer! Ik informeerde een familielid naar wat er fout ging. Zij zei dat je een beetje moet spelen met de tijden. Bij aardappelproducten heb je vaak een wat langere tijd nodig om alles knapperig te laten worden en bij vlees vaak een iets kortere om het niet uit te laten drogen. Dit verschilt natuurlijk ook weer qua dikte.
Ik gaf niet op en dus was het de keer erna de beurt aan een Wiener schnitzel. Dit keer wel alleen voor mij. Lars was ervan overtuigd dat niets aan een schnitzel uit de koekenpan gebakken in boter kon tippen. Ik volgde opnieuw de instructies, maar stelde de timer een paar minuutjes korter in. Het was gelukt! De schnitzel was heerlijk! Gaar, mals en de korst knapperig. Ik genoot er echt van! Ik had sinds het begin van mijn afvalrace geen schnitzel meer op, niet omdat deze zoveel calorieën bevat, in tegendeel, maar puur omdat er vaak zoveel boter voor nodig is, omdat de paneermeel dit allemaal opzuigt en die boter bevat natuurlijk wel behoorlijk wat calorietjes!

Inmiddels gaat het zowel met de mini krieltjes als de röstirondjes erg goed en ook van de schnitzel geniet ik regelmatig.
Patat eet ik gewoon uit de “ongezonde frituur”, wel hebben we voor mij kroketten in huis, die speciaal voor de hete lucht friteuse bestemd zijn. Ook bij dit product ben ik wat afgeweken van de tijden op het doosje, maar heb ik het inmiddels onder de knie en geniet ik regelmatig van een heerlijke knapperige kroket!

Zoals jullie kunnen lezen heb ik nog niet veel geëxperimenteerd en ben ik nog een beetje voorzichtig met uitproberen. Ik heb nu een aantal dingen goed “onder de knie”, waar ik blij mee ben en nieuwe dingen zorgt weer voor nieuwe uitdagingen, iets waar ik niet heel goed in ben.

Maar voor de twijfelaars onder ons wil ik graag nog even melden dat het een fantastisch apparaat is, waar je echt alle kanten mee op kunt!
En om je misschien nog een beetje extra over de streep te trekken geef ik mijn kijk op de vooroordelen waar ik dit artikel mee begon;

 1. Het is een “sta-in-de-weg”.
  Natuurlijk blijft het een redelijk groot apparaat en heeft niet iedereen een grote keuken tot z’n beschikking. Hier staat hij standaard op het aanrecht, maar ik ken ook mensen die hem in een keukenkastje of in de voorraadkast hebben staan. Ik ben ervan overtuigd, dat waarneer je het apparaat echt graag wil, dat je er dan wel een plekje voor vind. En zo achterlijk groot is ie nou ook weer niet! 😉
 2. Het is duur.
  Er hangt inderdaad een prijskaartje aan, wat ik ook niet zo 1,2,3 elke dag uitgeef. Gelukkig wordt het apparaat steeds populairder, waardoor er steeds meer merken (en dus ook de goedkopere) er 1 maken. Ook zie je ze steeds vaker als stunt langs komen in reclameblaadjes van supermarkten, drogisten en andere winkels. Zou je er dus erg graag 1 willen, maar laat je portemonnee het niet toe om hem voor de standaard prijs aan te schaffen? Spit de reclamefolders dan goed door en speur het internet af, want ook bij de online shops vind je soms goede aanbiedingen!
 3. Het is alleen voor gezondheidsfreaks.
  Ook deze uitspraak valt te nuanceren. Feit blijft dat een schnitzel of een kroket echt niet opeens minder calorieën bevat en dat je het naar hartenlust iedere dag kunt eten, het gaat erom dat je geen vet of boter meer nodig hebt en dat het dus iets gezonder wordt, maar een kroket blijft gewoon 200 calorieën, hoe je het ook went of keert. Ook de cake of muffins die je erin bereidt worden niet opeens “gezond”, het gaat om de andere manier van bereiden, een manier die je misschien handig of prettiger vindt, want de oven blijft leeg en kun je nu dus voor iets anders gebruiken.
 4. Het is minder lekker.
  Dat is dus echt lariekoek! Alles wat (na wat oefenen in mijn geval) uit de friteuse komt is heerlijk knapperig, mals, niet slap en ook prettig, niet vet. Je gebruikt natuurlijk helemaal geen boter of olie, dus bijvoorbeeld aardappelproducten komen er keurig knapperig maar droog uit. Ik vind dit tijdens het eten zeer prettig, want een schuldgevoel is niet nodig en het valt ook nog is niet als een “blok op je maag”. 🙂
 5. De producten hebben een te lange bereidingstijd.
  De meeste producten zijn inderdaad iets langer onderweg voordat ze op je bord liggen dan gebruikelijk, maar hier kun je natuurlijk prima de andere bereidingstijden voor het gerecht wat je maak op aan passen.
  Als wij patat eten, zorg ik dat mijn kroket in de friteuse ligt, zodra de patat in de “ongezonde variant” ligt te bakken. Eer dat Lars toe is aan een snack uit de andere friteuse is mijn kroket ook klaar en eten we deze toch tegelijk. Zo doe ik dat ook met de andere producten, gewoon even rekenen en wat eerder opzetten, zodat alles tegelijk klaar is. Dat went vanzelf!

Ik kan me niet voorstellen dat je nu nog twijfelt! Inslaan dat apparaat!

Heb ik jou over gehaald of twijfel je nog steeds? Ik hoor graag waarom, zodat ik die twijfel eventueel weg kan nemen of je tips kunt geven.
Heb jij al een hete lucht friteuse? Dan hoor ik graag wat jij er zoal in doet! Wie weet breng je me op ideeën, waardoor ik weer meer durf te experimenteren! 😉

pixlr_20160917102812692

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.