Dorpse liefde of stadsfanaat?

Als geboren en getogen Dordtenaar, was het 3 jaar geleden best een stap om in Zwijndrecht te gaan wonen. Nu ik alweer een aantal maandjes in Hendrik Ido Ambacht woon, zie ik pas echt de grote verschillen tussen het wonen in een stad en een dorp.
Vandaag vertel ik jullie over hoe ik denk over die verschillen en wat dus de voor- en nadelen zijn van het wonen in het dorp (Hendrik Ido) Ambacht ten opzichte van de stad Dordrecht.

“Ik ga later als ik groot ben nooit ergens anders wonen dan in Dordrecht”, “het is hier fantastisch!”, riep ik als kind. Als jong volwassene veranderde dit. In mijn ogen is Dordrecht, qua mentaliteit van de bevolking, in een aantal jaren hard achteruit gegaan. De misdaadcijfers zijn hoog, het aantal nationaliteiten ligt bijna gelijk aan wereld steden als Rotterdam en Amsterdam en de armoede, als we daar in Nederland van mogen spreken, neemt snel toe.
Ook al ben ik als kind niets te kort gekomen, ik zag  mijn eigen kinderen (mocht ons dat in de toekomst gegeven zijn) daar niet opgroeien.

Aangezien Lars uit Ambacht komt, kozen we als locatie voor ons eerste huisje de plaats Zwijndrecht. Mooi tussen de 2 ouderlijke huizen in. We hebben hier echter maar 2 jaar gewoond. We wilden graag een huis kopen en omdat je dat normaliter niet voor 2 jaar doet, besloten we samen heel goed na te denken waar we dit deden. Mijn mening over Dordrecht stond nog en Lars wilde als rasechte ’t Ambachter toch wel heel graag terug. Als voordeel gaf dit dat diverse vrienden en familieleden letterlijk bij ons om de hoek zouden wonen. Ik zou echter wel weer een stukje verder van het ouderlijk nest vandaan gaan.

Op dit moment mag ik mij sinds 8,5 maand inwoner van Ambacht noemen. En ik moet zeggen, het bevalt erg goed! We wonen in een leuke, gezellig en vrij rustige wijk. Winkels zijn om de hoek en ook ben je zo Ambacht weer uit door de naast geleden A16.
Ik vind m’n weg al aardig en cross dan ook regelmatig per fiets of op skeelers het dorp door.

Dit is wel genoeg achtergrond informatie dacht ik zo, tijd voor de verschillen!

Mentaliteit:
Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer alleen van ons huis naar de plaatselijke supermarkt liep. Ik viel tijdens deze wandeling echt van de ene verbazing in de andere! Bijna iedereen die ik onderweg tegenkwam zei gedag, er werd gestopt bij zebrapaden en als ik mijn hand opstak om de stopper te bedanken deden ze dit terug! Ik kwam helemaal opgewekt thuis! Dit klinkt misschien heel normaal, maar dat gebeurt op veel plekken in Dordrecht, of tenminste op de plekken waar ik vaak kwam, echt heel weinig!

IMG-20160714-WA0007

Openingstijden winkels:
Oké ik geef het toe, als rasechte schapenkop ben ik op dit gebied erg verwend…. Lange tijd was het eens in de vier weken in Dordrecht koopzondag. En sinds een aantal jaren mogen elke zondag alle winkels hun deuren openen. Dit resulteert erin dat je ook bij de supermarkt om de hoek op zondag terecht kunt. In Ambacht is dit echter heel anders! In het van huis uit gereformeerde dorp, zal je op zondag afgezien van een enkele benzinepomp, snackbar of restaurant, niets open zien. Kom je er dus op zondag achter dat je nog een boodschap nodig hebt, heb je een probleem. Gelukkig ligt Dordrecht om de hoek! 😉

IMG-20160713-WA0002

Evenementen:
Op dit punt scoort Dordrecht bij mij hoge ogen! Niet voor niets is Dordrecht een aantal keer uitgeroepen tot “evenementenstad van het jaar”!  Van de kerstmarkt tot de maandagavond concerten van Palm Parkies. Er is voor ieder wat wils! Afgelopen weekend heb ik dan ook weer met volle teugen genoten van het 3-daagse festival Big Rivers! Dit is zo tof, dan ben ik toch stiekem wel een beetje trots op mijn “thuis”! Volgende week maandag verschijnt er een verslag over dit geweldige liedjesfestijn op mijn blog!
In Ambacht is het logischerwijs allemaal wat kleinschaliger en kneuteriger. Maar tijdens Koningsdag of de jaarlijkse zomerdag wordt er flink uitgepakt en is het dan ook reuze gezellig in het dorp! Ook heeft Ambacht een eigen wielerronde, “de slag van Ambacht”, die 2 weken geleden is verreden. Ieder jaar een grote publiekstrekker!

evenementenstad Dordrecht

Voetbal:
Ook op het gebied van voetbal wint Dordrecht het bij mij. Ik ben dan ook al vele jaren trouw fan van Dordts trots; FC Dordrecht! Met een heus “FC Dordrecht museumpje” in huis en een seizoenskaart in het bezit, draag ik de FC uit mijn geboorte plaats een warm hart toe. Met de speeldata voor het komende seizoen in de agenda, hopen wij begin augustus de eerste wedstrijdbal weer te zien rollen op de Krommedijk!
Ambacht heeft uiteraard ook voetbalclubs! ASWH en IFC hebben tot nu toe mijn hart nog niet kunnen stelen en ik ben bang dat dat zo 1, 2, 3 ook niet zou gebeuren! 😉

IMG-20150918-WA0004

Showband:
Ik kan er niet omheen! De reden dat ik een relatie heb met Lars en dat ik hier nu woon, is de plaatselijke showband Sandido. 9 jaar geleden bezocht ik samen met mijn ouders en zus de (hiervoor beschreven) jaarlijkse zomerdag. Wij liepen langs een kraampje met een aantal muziekinstrumenten erop. Mijn zus en ik werden, door onze interesse om zelf een instrument te leren bespelen, naar dit kraampje “toe getrokken”. We namen een flyer mee, maakten een paar dagen laten een afspraak om een keer te gaan kijken en zo ging het balletje rollen! We werden tamboer en kregen er een half jaar privéles. Vervolgens mochten we meespelen met de band, en zag ik Lars regelmatig. Ik had hem al is ontmoet tijdens een rommelmarkt die Sandido destijds 2x per jaar organiseerde. Tijdens het intensief oefenen voor de show op Koninginnedag sloeg de vonk over en sinds 2 mei 2008 is het dik aan!
Wat heb ik met Sandido een hoop beleefd! Verschillende optredens in binnen- en buitenland kan ik me dan ook nog goed herinneren! Inmiddels ben ik door omstandigheden geen lid meer, maar uiteraard door Lars en mijn zus nog wel altijd verbonden met de band!
Ook Dordrecht heeft showbands, maar die halen het bij lange na niet bij Sandido! Hier delft Dordt toch echt het onderspit!

Sandido

De titel van dit artikel is; “Dorpse liefde of stadsfanaat?” Ik hoopte er na het schrijven van dit verslag een antwoord op te hebben. Het zou jullie niet verbazen, maar ik kan echt niet kiezen! Zowel Dordrecht als Hendrik Ido Ambacht hebben mij zoveel moois gebracht!
En ook al heb ik het reuze naar mijn zin in Ambacht en is het op sommige punten echt een positieve wereld van verschil, ik vind het toch wel erg fijn dat Dordrecht op tien minuutjes afstand ligt! 🙂

fotos2

Reacties

Reacties

3 gedachten over “Dorpse liefde of stadsfanaat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.