Mijn favoriete producten bij het ontbijt

Vandaag geen recept op donderdag, maar een artikel over het ontbijt en de producten die ik dan het liefst gebruik.
Ik krijg veel vragen van mensen wat ik zoal eet. Nu publiceer ik natuurlijk iedere donderdag een recept, waaraan je al een heleboel af kunt leiden, maar over het ontbijt heb ik nog nooit een artikel geplaatst, dus bij deze!

Met dit artikel wil ik niet alleen maar prijs geven hoe ik mijn ontbijt invul, maar ook welke producten ik daarvoor gebruik. Dit is namelijk heel belangrijk! Ik eet ’s ochtends vaak kwark of yoghurt, maar de verschillende producten die hiervan op de markt zijn verschillen onderling fors qua (toegevoegde) suikers en de totale calorieën.

In het allereerste artikel dat ik plaatste vertelde ik dat ik een lijst kreeg van de diëtiste, waarin middels een tabel was aangegeven welke producten je beter wel, af en toe en liever niet kon nuttigen. Door deze lijst heb ik de producten van Optimel leren kennen. Deze producten bevatten geen toegevoegde suikers en 0% vet en vallen daardoor in het rijtje “beter wel”.
Ook stelde de diëtiste met het geven van de lijst een dagmenu op, waarbij kwark of yoghurt minimaal 3x in de week naar voren kwam. Dit was voor mij in het begin best een dingetje. Ik was namelijk gewend iedere dag hetzelfde te eten, of hooguit in het weekend iets anders. Lekker makkelijk om iedere ochtend een plakje vleeswaren op een cracker te leggen en er verder niet over na te hoeven denken!
Inmiddels zit het helemaal in mijn systeem en wissel ik kwark, yoghurt, Griekse yoghurt en crackers, matzes of rijstwafels met beleg met elkaar af.

Voordeel van de kwark en Griekse yoghurt van Optimel is, dat ze in een pot zitten van respectievelijk 500 en 450 gram en je daar per ontbijt een halve pot van op mag eten. Mocht ik een grote inspanning moeten leveren die dag; hardlopen, fietsen naar mijn cursus (half uur enkele reis) of iets anders van die strekking, dan voeg ik hier nog wat fruit aan toe.
Ze zijn er in veel verschillende smaken en zo kun je dus naar hartenlust variëren en wordt het niet snel saai.
Mijn favorieten van dit moment zijn:

– Optimel magere  kwark met magere yoghurt citroen (waar een extra kiwi of wat rood fruit heerlijk bij smaakt).
– Optimel Griekse stijl yoghurt kers (door de dikke laag fruit onderin de beker, is iets toevoegen niet nodig).
– Optimel yoghurt pruim kaneel (deze seizoen smaak is speciaal ontwikkelt voor de herfst en smaakt heerlijk met een (halve) appel erbij).

Omdat ik, de week van het artikel, gekozen heb voor de Griekse stijl yoghurt vanille, staat deze op de foto in plaats van de variant met kersen. Aan de vanille smaak voeg ik graag een mandarijntje toe.

img_0390

Elke week zet ik standaard iets van fruit op het boodschappenlijstje. De ene keer is het iets meer dan de andere keer en ik let hierbij goed op de aanbiedingen, omdat fruit over het algemeen niet echt goedkoop is.
In principe staat al het verse fruit in de “beter wel tabel”, maar toch laat ik druiven en bananen vaak links liggen omdat deze nou eenmaal veel (fruit) suikers en koolhydraten bevatten.
De diëtiste heeft me hier ook een schema voor gegeven. De voorkeur is dat je 2 stuks fruit op een dag binnenkrijgt. 1 stuk staat gelijk aan 1 appel, een halve banaan, 2 kiwi’s of zelfs 300 gram aardbeien! 😮
Mijn persoonlijke voorkeur qua smaak gaat uit naar bramen, aardbeien, frambozen, meloen, mango en kiwi. Dit is voornamelijk zomerfruit en soms wel in de winter verkrijgbaar, maar vaak laat de smaak en vooral de prijs dan te wensen over…
In de wat koudere maanden van het jaar kies ik daarom voornamelijk voor mandarijnen, kiwi’s, peren en appels. De appel ben ik niet echt gek op, maar de fris zure gemengd met yoghurt zijn best te pruimen! 😉

In de week van het artikel koos ik, zoals je op de foto kunt zien, ook voor passievruchten. Heerlijk voor door de (naturel) yoghurt of kwark in combinatie met een ander stuk fruit. 1 passievrucht staat dan gelijk aan 1 stuk fruit.

img_0389

Omdat variëren het toverwoord is tijdens een gezonde leefstijl, eet ik niet iedere dag vloeibare zuivel. Ik probeer iedere dag iets anders te eten en sowieso nooit 2 dagen achter elkaar vloeibaar of vast. Op de dagen dat ik geen zuivel eet, kies ik voor een cracker, matzes of rijstwafels met hartig beleg.
De ontbijtcrackers van Bolletje zijn hierbij favoriet, maar 2 matzes (die echt niet alleen maar met de paasdagen gegeten hoeven te worden!) of rijstwafels vind ik ook prima!
Als echt kaaskop was het best lastig om in de wereld van al die heerlijke kazen een goede en vooral bewuste keuze te maken. Van de diëtiste kreeg ik de tip om 20+ kaas of 15+ smeerkaas te kiezen. Het voordeel van die magere smeerkazen is, dat ze er ook nog is in hele lekkere smaakjes zijn, zo kun je dus ook hier weer lekker variëren!

Uiteraard komt de (smeer) kaas me soms ook wel eens de neus uit, dan kies ik voor de “beter wel” keuzes; fricandeau, rosbief, kipfilet of rosbief en soms voor een dun laagje filet americain.

Er zijn ook zoete belegsoorten die in de “beter wel tabel” staan, maar omdat ik een echt “hartig mens” ben, kies ik hier zelf niet voor. Voorbeelden van de zoete “beter wel” keuzes zijn: halva jam, appelstroop of gestampte muisjes.

img_0392

Ik hoop dat dit artikel een hoop duidelijk heeft gemaakt en de vragen die er misschien waren weg heeft kunnen nemen. Omdat ik natuurlijk ook favoriete producten heb, die ik gebruik tijdens de lunch of voor het diner, zullen ook hier op donderdag binnenkort artikelen over verschijnen. Ook ben ik van plan een artikel te wijden aan mijn favoriete tussendoortjes, want ook buiten de maaltijden om eet ik nog genoeg! 😉

ontbijt-favoriete-producten

Heb jij wat aan dit artikel gehad? Vindt je het verhelderend of verrassend? Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen hierover! Laat dat dus gerust achter in een reactie!

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.