Hardlopen; heaven or hell?

Ook ik had als tiener een hekel aan de shuttle run test! “Wie niet?!”, zou ik bijna denken… Wij deden die verschrikkelijke test alleen in de wintermaanden, want in de zomermaanden gymden we “lekker” buiten. Alleen hadden wij de pech dat er een “levensgroot” park om de school heen lag, waardoor de gymleraren een parkloop bedachten, die we steevast als warming-up voor iedere gymles moesten lopen! Ik deed bijna nooit mee, verzon altijd wel een smoes; ongesteld, last van m’n voet of iets anders geloofwaardigs… 😉 En de keren dat ik mee deed, eindigde ik steevast in het laatste groepje wat over de finishstreep kwam en was ik volgens de leraar nooit snel genoeg. Ik heb het zelfs gepresteerd om een onvoldoende te staan voor gym en er bijles voor te krijgen, zo’n hekel had ik eraan!

Door dit voorgaande  verhaal, wat in mijn ouderlijk huis uiteraard bekend is, knipperden ze dan ook wel 2x met der ogen toen ik vertelde dat ik was begonnen met een hardloopschema. JIJ?!?!?! Ja, ik! En leuk dat ik het vind! Ik doe het wel rustig aan en loop (letterlijk! 😉 ) niet te hard van stapel, omdat bij beginnelingen blessures altijd op de loer liggen, maar vooralsnog gaat het goed. 🙂
Benieuwd naar mijn hardloopavontuur? Ik vertel je er nu meer over!

Een week of 7 geleden kreeg ik de “kolder in m’n kop”; ik wilde gaan hardlopen! Die “kolder” kwam niet helemaal vanuit het niets. Een paar weken ervoor stopte het sporten bij de fysio en dus had ik afgesproken om 2x per week een uur stevig te gaan wandelen. De ene keer met m’n schoonmoeder, de andere keer met Lars. Natuurlijk hartstikke fijn dat ze meegingen, gezellig was het zeker en een goede stok achter de deur ook, maar ik mistte de uitdaging.

Een paar maanden eerder had ik al een korte periode mijn zus begeleidt tijdens een hardloopschema. Haar droom is ooit de marathon van Rotterdam te lopen en aangezien je voor zo’n afstand echt wel wat trainingskilometers gemaakt moet hebben, begon ze in juni met een opbouwschema. Ik ging mee op mijn skeelers en hield de tijd van de intervaltraining bij en praatte haar moed in als ze het moeilijk had. Helaas kreeg zij snel een blessure aan haar onderbeen c.q. knie, waarvan ze nu nog af en toe last heeft. Trainen zit er voor haar dus voorlopig niet meer in…

Maar dit bij elkaar opgeteld maakt wel dat ik wist welke uitdaging ik nodig had! Ik wilde het ook moeilijk hebben, mezelf uitputten en steeds verder komen!

Nou dat moeilijk hebben en uitputten herken ik wel hoor! Het is echt niet makkelijk! Ik begin dan ook steeds meer respect te krijgen voor al die lopers die ik onderweg tegenkom!
Ik doe het nu 3x per week en als ik een schema 2x redelijk goed kan lopen gaat er een stapje bij.

Ik begon met:

– 5 minuten (stevig) wandelen. (Inlopen)

– 1 minuut rennen,
2 minuten wandelen.
– 1 minuut rennen,
2 minuten wandelen.
– 1 minuut rennen,
2 minuten wandelen.
– 1 minuut rennen,
2 minuten wandelen.
– 1 minuut rennen,
2 minuten wandelen.
– 1 minuut rennen.

– 10 minuten (stevig) wandelen.

– Hetzelfde ren/ wandel schema als hierboven nog een keer.

– 5 tot 10 minuten (stevig) wandelen. (Uitlopen)

Al snel bouwde ik de wandel tijd, tussen het rennen in, af en inmiddels is dat 1 minuut. Dat gebruik ik puur om op adem te komen en tevens te herstellen. Maar ik ben onverbiddelijk, zodra de minuut om is, begint het rennen weer, of ik er nu aan toe ben of niet. Zo kweek je uithoudingsvermogen is mij verteld via internet. 😉

Inmiddels heb ik het beginschema behoorlijk uitgebreid en zit ik op:

– 5 minuten (stevig) wandelen. (Inlopen)

– 3 minuten rennen,
1 minuut  wandelen.
– 3 minuten rennen,
1 minuut wandelen.
– 3 minuten rennen,
1 minuut wandelen.
– 3 minuten rennen,
1 minuut wandelen.
– 3 minuten rennen.

5 minuten (stevig) wandelen.

– Hetzelfde ren/ wandel schema als hierboven nog een keer.

– 5 tot 10 minuten (stevig) wandelen. (Uitlopen)

Waar ik 7 weken geleden 12 minuten rende in een uur, ren ik er nu dus al 30 in een uur.
Inmiddels heb ik 3 verschillende routes, zodat ik geen 2x in de week hetzelfde loop. Deze routes zijn allemaal zo’n 6,5 tot 7 km lang.

Mijn outfit is gedurende de weken flink veranderd. Goede schoenen had ik al, maar inmiddels heeft de capri broek plaatsgemaakt voor een exemplaar met lange pijpen en is het vest ingeruild voor een ademend winddicht en reflecterend jack.

img_0387

Ook maak ik gebruik van wat accessoires. Omdat ik intervaltraining doe, is een stopwatch onmisbaar. Ik gebruik hiervoor de gelijknamige functie op mijn telefoon. Liep ik in het begin structureel met mijn telefoon in mijn handen, inmiddels heb ik een sportarmband voor om mijn bovenarm. Speciaal geschikt voor mijn telefoon, waar deze ingaat, tevens waterdicht is en het is ook nog een touchscreen, dus rennend bedienen is een peulenschil!

img_0365

Tijdens het lopen ben ik al vanaf het begin gewend een muziekje op mijn oren te hebben. Het werkt voor mij echt heel prettig om op een lekker opzwepend nummer te lopen, waarbij ik mee ga in het tempo. Het scheelt voor mij de helft! En ik denk stiekem dat ik het zonder muziek ook veel moeilijker zou hebben dan nu! Maar wat is er dan vervelender dan van die oortjes die continue uit je oren trillen! Ik werd er gek van!
Daarom heb ik nu speciale sportoordopjes met een haak die om je oren heen zit, zodat ze er niet meer uit kunnen vallen! Ideaal! 🙂

img_0373

Ook liep ik regelmatig al na het eerste deel van de training met een behoorlijk droog keeltje m’n tussen wandeling en vervolgens het 2e deel. Om continue met een bidon in m’n handen te gaan lopen ging me wat ver, dus ook daar heb ik iets op gevonden! Een sport heuptas met daarin 2 bidons van ieder 250ml! Dus eentje voor tijdens mijn tussenwandeling en eentje voor als ik aan het uitlopen ben, echt ideaal! Ook zit er nog een klein vakje met een rits in, waar ik m’n huissleutel in doe. Helemaal handig dus!

img_0367

Al met al ben ik dus best een rennende bezienswaardigheid geworden! 😉 Benieuwd hoe dat er dan uitziet? Oordeel zelf maar!

Nou, wat vinden jullie ervan? Best hip toch?! 😉

Ik heb nog niet echt doelen voor mezelf opgesteld. Laat ik eerst maar eens een behoorlijke periode achter elkaar kunnen rennen zonder pauzes, daarna zien we wel verder! Wel lijkt het me heel leuk om een keer mee te doen aan een bepaalde “loop”, de “dwars door Dordt loop” bijvoorbeeld! Die is 10 kilometer lang en dat lijkt me om mee te beginnen meer dan genoeg!
Maar dan moet ik eerst nog wel even flink verder oefenen!

Uiteraard hou ik jullie op de hoogte over de vorderingen!

img_0377

Vandaag zou ik ook de prijswinnaar bekend maken van de winactie!
Ik hoop dat jullie er klaar voor zitten! *Trom geroffel…..*
De gelukkige winnares is geworden;

MAAIKE PORTENGE

Van harte gefeliciteerd Maaike met het kookpakket! Van jou reactie was ik het meest onder de indruk, zo leuk om te horen dat ik iemands voorbeeld ben! Ik hoop dat je veel inspiratie en kracht uit mijn verhalen blijft putten!
Stuur je me een pb? Dan kunnen we afspreken wanneer je het cadeau kan komen halen.

Graag wil ik alle mensen die mee hebben gedaan hartelijk bedanken, wie weet winnen jullie de volgende keer!

Reacties

Reacties

2 gedachten over “Hardlopen; heaven or hell?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.