Afvallen; de mindere kanten

Bij het lezen van de titel van dit artikel alleen snappen jullie waarschijnlijk niet wat ik bedoel.
Ik wil ook echt niet klagerig overkomen ofzo, maar mijn afvalrace heeft wat nadelige kanten en daar wil ik het in deze blog graag met jullie over hebben.

Blessures

Sinds februari sport ik 2x per week begeleidt bij de plaatselijke fysiotherapeut. Ik ben bij de fysiotherapeut terecht gekomen, omdat ik erge last had van mijn onderrug. Die onderrugpijn is een bekend verschijnsel voor me. Ik heb een hele erge holle rug, daardoor is mijn houding verkeerd, en daardoor heb ik vaak last van mijn rug. In februari, toen ik ongeveer 25 kilo afgevallen was, werd dit weer erger. Ik kon tijdens het avondeten niet goed aan tafel zitten, had moeite met opstaan uit bed en van de bank en kon niet lang staan, of lopen. Ik besloot er weer eens een bezoekje naar de huisarts aan te wagen. Het feit dat de pijn weer erger werd, kon te maken hebben met het afvallen zei ze; je lichaam veranderd, vet verdwijnt en dus wordt die holle rug meer zichtbaar en pijnlijker. Ze stuurde me door voor een foto. Hier was wat slijtage op te zien van de onderste tussenwervelschijven, er was zelfs al een deel van die schijven helemaal verdwenen! Ze besloot me naar de fysiotherapeut te verwijzen en hier “loop” ik nu nog steeds.

In het begin kreeg ik veel oefeningen en leerde hij me verschillende technieken om mijn houding te veranderen en dus minder last te krijgen van mijn rug. Op een gegeven moment besloot de therapeut met mij wat fitness apparatuur te gaan gebruiken in de oefenzaal. Dit beviel zo goed, dat ik dat 2x per week ben gaan doen. Met het sporten slaan we in mijn geval meerdere vliegen in 1 klap; het helpt met afvallen, ik bouw een conditie op, en door de specifiek uitgekozen apparaten wordt mijn rug sterker, wat voor minder pijn zorgt.
Ik sport nu bijna geheel zelfstandig. 1x per 2 weken kijkt de fysiotherapeut samen met mij hoe het gaat en wat er eventueel moet veranderen, de andere 3x van de 2 weken sport ik zelfstandig. Uiteraard is er ook dan altijd een “vraagbaak” aanwezig.

Dat sporten niet altijd zonder gevaar is, heb ik de afgelopen maanden 2x aan den lijve ondervonden. Ik heb al 2x een blessure opgelopen. De eerste blessure was aan mijn rechter knie. Ik had deze overbelast en daardoor was de zijkant van mijn knieschijf geïrriteerd. Ik heb toen een tijdje rustig aan moeten doen en de pijnlijke plek werd ingetapet. Ik heb wel gesport, maar minder explosief en ik heb in die tijd mijn knie wat ontzien.
De 2e blessure was aan de kleermakersspier van mijn linkerbeen. Hierbij was, de spier die je gebruikt als je in kleermakerszit gaat zitten, iets ingescheurd. Ook deze pijnlijke plek werd ingetapet met tevens het advies het been wel te gebruiken, maar niet teveel kracht te zetten. Gelukkig ging ik kort na het oplopen van deze blessure op vakantie. Hierdoor had mijn been rust, er werd in ieder geval 2 weken niet gesport.

Inmiddels gaat het sporten erg goed en heb ik sinds de vakantie geen blessures meer opgelopen. Ik fiets nog steeds met veel plezier 2x per week richting fysio en voel me top fit! 🙂

pixlr_20160806194713763

Buikje
Als je in korte tijd veel afvalt, is dat een aanslag voor je lichaam.
Natuurlijk is het in veel opzichten ook heel goed voor je lichaam, want er is minder belasting voor je organen en gewrichten en je krijgt meer energie en conditie. Maar het kan ook té snel gaan, waardoor je lichaam niet de kans krijgt om te wennen, of in mijn geval strak te trekken…
Het is een veel gehoorde klacht en ook ik heb er last van, een hangbuik. Een behoorlijk vel overschot wat van mijn buik over mijn benen heen hangt. Ook mijn borsten doen hier aan mee. Als ik geen bh aan heb weet je niet wat je ziet! Ook met bh is er niet heel veel meer over, maarja dat is een logisch gevolg als je bijna 50 kilo afgevallen bent.

Maar terug naar m’n buik. Al heel wat diëtiste afspraken geleden, begon ik erover; “m’n buik is zo slap”. En “als ik iets straks aan heb zie je m’n “buikje” ook zo goed”. Zij adviseerde mij buikspieroefeningen te gaan doen. Door mijn rugklachten was dit op de traditionele manier moeilijk, dus ik had het erover met mijn fysiotherapeut. Samen met hem ben ik mezelf oefeningen aan gaan leren die ik wel kan én met resultaat! Ik ben nu een paar maanden bezig en mijn buik hangt al niet meer over mijn benen! Ook is de omvang al vele centimeters kleiner en is ie niet meer zo slap!
Dit vergt echter wel heel veel discipline. Ik doe iedere avond voordat ik naar bed ga 3 verschillende oefeningen, hier ben ik zo’n half uur mee bezig. Het is heel zwaar en ik lig geen avond zonder (spier) pijn in bed, maarja het resultaat is er en daar ben ik meer dan blij om! 🙂

buikspieroefeningen

Haaruitval
Half december afgelopen jaar begon ik te merken dat mijn haar veel uitviel. Ik begon met het slikken van vitamine B complex en schonk er verder niet teveel aandacht aan. Totdat het echt onhoudbaar werd; iedere ochtend een kussen vol met haren, tijdens het stofzuigen continue de zuigmond verstopt en heel vaak een verstopte afvoer in de badkamer. Uiteraard merkte ik het ook aan m’n haar; slap, futloos en dun. Uit mijn borstel kon ik om de paar dagen de haren knippen, “de tandjes” van mijn ronde borstel waren dan niet meer zichtbaar.

Net voor onze vakantie in mei moest ik naar de huisarts voor mijn bloeddruk. Ik heb aan haar verteld over de haaruitval en hoe dat zich presenteert. Ze gaf mij een formulier om bloed te prikken. Na de vakantie deed ik dit. Tijdens mijn volgende “bloeddruk afspraak” vroeg ik om de uitslag, deze was goed. Ze vroeg hoe het ging. Omdat de situatie eerder verslechterde dan verbeterde en omdat ze vond dat er duidelijke “inhammen” te zien waren, verwees ze mij naar de dermatoloog.

3 weken geleden had ik de afspraak met de dermatoloog.
Na het vertellen van mijn verhaal, smeerde hij met een wattenstaafje een soort vloeistof op mijn haar, waar hij vervolgens aan begon te trekken. Omdat hij toen een “bosje” haren in zijn hand had, bestempelde hij de test als “positief”. Daarna keek hij met een vergrootglas met een lampje eraan op mijn hoofdhuid en concludeerde dat er nieuwe haren aan het groeien waren, wat op zich een positieve ontwikkeling is.

Na de 2 tests, vertelde hij wat er aan de hand is; telogeen effluvium, oftewel; chronische overvloedige haaruitval, wat zich berust op een abnormale haarcyclus, waarbij er teveel haren in de “uitvalfase” terecht komen. Er vallen dus meer haren uit, dan er weer aan groeien, waardoor er “dun haar” ontstaat.
Deze vorm van haaruitval komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de oorzaken zijn meestal; stress, een bevalling, narcose of afvallen. De dermatoloog zei dan ook dat het snelle afvallen zeker een oorzaak kan zijn.

Ik kreeg een recept voor sterke vitamine B6 tabletten, een formulier om bloed te laten prikken, een formulier voor de medisch fotograaf en een nieuwe afspraak met de dermatoloog in januari 2017.
Een week later had ik een afspraak voor de foto’s. De medisch fotograaf maakt echter geen röntgenfoto’s, maar foto’s met een “normale” camera. Er werden verschillende foto’s van mijn haar gemaakt. Puur om in januari te kunnen vergelijken met hoe het een half jaar ervoor was.

Vorige week kon ik bellen voor de uitslag van het bloed. Deze uitslag was echter verrassend! Ik heb een fors ijzertekort in mijn bloed! Ik schrok me rot en had dit echt niet verwacht! Naast de vitamine B6 tabletten en mijn eigen “psychische” medicijnen moet ik nu “staal tabletten” gaan slikken. Ook heb ik direct contact opgenomen met de diëtiste voor voedingsadviezen met betrekking tot het ijzertekort. De oorzaak is onduidelijk en zou met het afvallen te maken kunnen hebben. Op de vraag aan de dermatoloog of het ijzergebrek en de haaruitval met elkaar te maken kunnen hebben, antwoordde hij; absoluut! Het kan maar duidelijk wezen! 😉 Ook mijn erge moeheid en continue gegaap van de afgelopen maanden, is nu voor mezelf verklaarbaar 🙂 .

Inmiddels eet ik me rot aan spinazie, bruine bonen en rundvlees. Ik ben dus benieuwd hoe de uitslag is, als over 3 maanden mijn ijzergehalte weer wordt geprikt! 😉

20160602_150003

 

 

Reacties

Reacties

3 gedachten over “Afvallen; de mindere kanten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.