Uit eten en afvallen

Uit eten en afvallen. Het lijkt een verschrikkelijke combinatie, maar dat is het zeker niet! Hoe je kan genieten van het eten en toch kilo’s kunt verliezen, lees je in deze blog.

Als Bourgondiër ben ik dol op lekker eten. Een high-tea, lunch, de pizza koerier langs laten komen, of een etentje in een “all you can eat” restaurant, het is me allemaal even lief!
Toen ik mij realiseerde dat ik 50 kilo af wilde vallen, heb ik me daar best eens zorgen over gemaakt. Ik wilde immers uit eten blijven gaan. Vooral toen ik op de wachtlijst stond voor de maagverkleining, dacht ik er vaak over na. Mijn gedachte was namelijk, dat als je maag nog maar de grote heeft van een ei, dat je geen grote porties, of laat staan, meerdere gangen op kan. Natuurlijk weet iemand die deze operatie ondergaan is dat het beste, ik heb deze wijsheden immers van “horen zeggen”.

Feit blijft, dat als je af wil vallen je je levensstijl aan moet passen. Natuurlijk deed bij mij het stoppen van het grootste gedeelte van m’n medicijnen al een hele hoop. Maar zoals ik al zei, ik ben een Bourgondiër, dus daar was ook veel winst te behalen.

Ik gebruik altijd dezelfde tactiek als ik weet dat ik een etentje of uitje heb.
Als ik weet wanneer ik de gelegenheid heb, dan pas ik dit toe:
Als ik bijvoorbeeld ’s middags om 14.00uur een high-tea heb, dan neem ik ’s ochtends een licht ontbijt, bijvoorbeeld wat magere yoghurt met een stuk fruit en een kop thee. Om een uur of 11/ half 12 neem ik dan een tussendoortje, bijvoorbeeld een kop bouillon of wat plakjes komkommer/ tomaat/ augurk etc. ‘S middags geniet ik van de high-tea. ‘S avonds heb ik dan natuurlijk geen hele erge trek. Om mijn spijsvertering op gang te houden, is het belangrijk dat ik wel eet. Ik kies dan voor bijvoorbeeld een kop soep met 1 of 2 sneden knäckebröd met mager beleg. Hierna eet ik niets meer. Ik drink, zoals gewoonlijk, heel de dag thee of water met een klein beetje siroop zonder suiker. (Binnenkort verschijnt er een blog over de dranken die ik drink tijdens het afvallen).

Als ik een etentje heb om bijvoorbeeld 19.00uur, verplaats ik mijn tussendoortje naar de middag rond een uur of 4. Als lunch eet ik dan een salade, die bestaat uit groenten en een kleine hoeveelheid (50 gram) gerookte kip, gerookte zalm, forel filet etc. en een magere dressing, bijvoorbeeld op basis van yoghurt. Het ontbijt en mijn drink gewoonten blijven hetzelfde.

Er ontstaat ook weleens een situatie dat je geen zin hebt om te koken, of dat je op een gezellige verjaardag zit, waar ze vragen of je blijft eten en je dus onverwacht iets bestelt, of buiten de deur eet. Op zo’n moment heb je de eerdere maaltijden op die dag niet aan kunnen passen. Ik probeer op zulke momenten altijd het magerste te kiezen wat voor handen is. Hebben we bijvoorbeeld zin in chinees, dan kies ik voor een klein beetje bami of nasi met bijvoorbeeld tjap tjoy of een ander gerecht met kip en veel groenten. Ik laat de satésaus staan en ik neem 1 mini loempiaatje en een klein stukje kroepoek. Zo doe ik toch mee, maar zie ik het op mijn weeg moment niet direct negatief terug.
Als er op een verjaardag patat gehaald wordt, neem ik of alleen een beetje patat of ik laat ze een kroket meenemen en vraag om 2 boterhammen, waar ik de kroket op leg. Ook zo “snack” ik mee, maar heeft dit niet direct een negatief resultaat.
Besluit ik toch meer en vetter te eten dan normaal, dan pas ik de dag erna mijn menu aan naar de gewoonten zoals hierboven bij de tactieken in het eerste “kopje” beschreven is.

Op verjaardagen kan het ook lastig zijn je dieet te blijven volgen. Vooral de opmerkingen die er gemaakt worden als je geen gebakje neemt, of vraagt om een glas water, zijn echte dooddoeners en heb ik al vele malen gehoord. Ik probeer me hier niets van aan te trekken, ik  beslis immers zelf wat ik wel en niet neem.
Ik hou niet zo van zoet en dus sla ik een gebakje met gemak over. Vind je dit echter wel heel lekker, dan kan je dit gerust nemen. Probeer echter wel met verstand te kiezen. Kwarktaart bevat bijvoorbeeld minder calorieën dan appeltaart.
Met een stukje worst of een handje chips doe je mij veel meer plezier en dus pak ik dit ook gewoon op een verjaardag. Tegenwoordig is de gewoonte, tenminste bij de verjaardagen die ik bezoek, om ook plakjes komkommer of cherry tomaatjes neer te leggen. Die kun je natuurlijk zonder probleem pakken. Ook kom ik regelmatig wrap hapjes tegen met bijvoorbeeld zalm of kipfilet, of meloen ingepakt met rauwe ham. Ook hier kun je gerust wat van pakken. Wel pas ik mijn eetgewoonten de rest van de dag aan als ik een verjaardag heb, zodat ik onbezorgd “mee kan doen”. Ik pas mijn dagmenu dan aan, zoals ik dat ook zou doen als ik een etentje heb. (Zoals hierboven beschreven).

Mijn dieet lijfspreuk is: Het is of/ of en niet en/ en.
En verder is heel belangrijkst: je mag eten met je hart, maar doe het merendeels met je verstand!

20160503_125113

Reacties

Reacties

2 gedachten over “Uit eten en afvallen

  • 14 mei 2016 om 16:36
    Permalink

    Meissie echt top ga zo door en je komt waar je wil zijn dikke knuffel .
    Gr Annie

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.