Antwoorden op veelgestelde vragen als je aan het afvallen bent, deel 1.

In de eerste blog vertelde ik jullie uitgebreid over het begin van mijn strijd tegen de kilo’s en over het resultaat tot nu toe.
Vandaag wil ik ingaan op wat vragen die me vaak gesteld worden.

Een voorbeeld  van  zo’n vraag is; “eet je überhaupt nog wel”?
Ik kan jullie verzekeren, dat doe ik! En hoe! Ik eet sowieso mijn maaltijden en vaak ook 1 of 2 tussendoortjes per dag. Nu hoor ik jullie hersenen al kraken; “maar in de vorige blog stond toch dat ze 6x per dag moest eten”?! Dat klopt, maar aangezien ik al 5,5 maand op weg ben en door het afvallen je maaginhoud krimpt, heb ik simpelweg geen behoefte aan 3 tussendoortjes per dag.


Om gelijk een antwoord te geven op nog een veelgestelde vraag, ik eet tijdens die maaltijden wel veel groenten. Aangezien mijn maaltijden maar uit 100 gram rijst, aardappelen of pasta en vlees mogen bestaan, vul ik de rest op met groenten. Wel varieer ik daar veel mee. Ik varieer zowel met de soorten groente, als met de bereidingswijze. De ene keer maak ik een ovenschotel, de andere keer kook ik ze, de volgende keer verwerk ik ze in een saus en op sommige momenten eet ik ze rauw als salade naast mijn warme maaltijd. Variatie is sowieso een toverwoord voor deze gezonde leefstijl. Je krijgt hierdoor alle vezels, vitamines en mineralen binnen en het wordt nooit saai. Je kan je voorstellen, als je bijvoorbeeld iedere dag aardappels met groente en vlees moet eten, dit niet vol te houden is. Tenminste, ik moet er echt niet aan denken!
In de vorige zin gebruik ik de woorden: moet eten. Dit is eigenlijk een verkeerde woordkeuze. Tijdens een dieet of gezonde leefstijl moet je niets! Ik zeg altijd, als iemand zegt; “oh, dat mag je zeker niet”? Ik mag het wel, maar ik wil het niet! En zo is het toch ook, je wil zelf een gezond lichaam, er is niets of niemand die je dat kan verplichten! En door deze zin in je hoofd te prenten wordt het ook allemaal een stuk makkelijker. Je straft jezelf nooit. Heb je wel een keer zin in bijvoorbeeld een schepijsje, dan mag dat dus op dat moment toevallig van jezelf. De kunst is alleen dat “mogen” te beperken en altijd in je achterhoofd te houden waarvoor je het doet!
Het helpt ook om een doel te bepalen waarom je af wilt vallen en vast te stellen hoeveel kilo je er precies af wilt hebben. Je kan hierbij kiezen voor een gewicht waarbij je een gezond BMI hebt, of een gewicht wat je bijvoorbeeld altijd hebt gewogen en waar je tevreden mee bent.
Ik kies voor het laatste. Een gezond BMI heb ik dan nog niet. Dat scheelt 3 kilo. Misschien ga ik nog wel door tot dat gezonde BMI, maar ik vond 50 kilo in eerste instantie al meer dan genoeg en een mooi rond getal!
Mijn doel waarom ik af wil vallen is bij mij een hele bijzondere! Het is voor iets wat je, als het goed is, maar 1x in je leven doet. Namelijk onze bruiloft!
Mijn steun en toeverlaat Lars heeft mij vorig jaar op mijn verjaardag op vakantie in Turkije ten huwelijk gevraagd. Na dit magische moment, besloten we even bij te komen in een bar van het resort. Onder het genot van een drankje hebben we toen los van elkaar een datum bedacht, die we mooi vonden. En laten we nu net allebei met dezelfde datum aankomen! We kozen samen voor; 07-10-17. Alhoewel dit in oktober is en je dus qua weer van alles kan verwachten, hopen we op een schitterende dag! Na het aanzoek, realiseerde ik me snel dat ik met mijn verschijning op dat moment niet in een trouwjurk zou willen. Dit kan voor sommige mensen kwetsend zijn. Dit is echter niet zo bedoeld. Natuurlijk zijn er mensen die heel gelukkig zijn, ook al zijn ze misschien wat kilo’s te zwaar. Ik was dat echter niet. Dit kwam denk ik mede, omdat ik niet zelf voor deze gewichtstoename heb gekozen en er gedeeltelijk ook weinig aan kon doen.
In oktober aanstaande hoop ik samen met mijn moeder, schoonmoeder en zus mijn droomjurk uit te gaan zoeken. Ik hoop dan nog maximaal 5 kilo af te hoeven vallen tot mijn streefgewicht.

Of me dit gaat lukken en alle voorbereidingen omtrent de bruiloft, kunnen jullie uiteraard terug lezen in de blogs die komen gaan!
Ook zal ik binnenkort wat foto’s plaatsen van gerechten die ik zoal eet. Natuurlijk met de bijbehorende recepten, zodat je het wellicht ook een keertje uit kan proberen!

Groetjes Sam(antha)

P.s. Heb jij ervaring met diëten en misschien nog tips voor mij en de lezers? Laat het hier dan gerust achter! Andere reacties op deze blog zijn natuurlijk ook van harte welkom, altijd leuk!

IMG_5858

Reacties

Reacties

2 gedachten over “Antwoorden op veelgestelde vragen als je aan het afvallen bent, deel 1.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.