Griekse tomatenrijst met gyroskebabs, tzatziki en salade

Vandaag presenteer ik jullie 1 van mijn favoriete avondmaaltijden! Ik ben gek op Grieks eten en was voor mijn afvalrace dan ook regelmatig in een Grieks restaurant te vinden! Al dat lekkere vlees, de salades, de tzatziki, de patatjes en vooral de rood gekleurde rijst, maakte mij keer op keer blij!
Toen ik, nadat ik mijn afvalavontuur was gestart, een recept voor Griekse tomatenrijst tegen kwam, werd ik hier dan ook direct naar toe getrokken en ik besloot het uit te proberen. De bereiding, en dan vooral het ontvellen van de tomaten, moet je even onder de knie krijgen, maar moeilijk is het allerminst! Je moet er vooral de tijd voor nemen. De rijst moet lang pruttelen en blijft wel smeuïg, maar het meeste vocht moet toch echt uit de pan verdwijnen!
Lekker was het zeker! Ik waande me dan ook bij iedere hap in Griekenland, waar ik dit ook regelmatig gegeten heb… Om het Griekse feestje compleet te maken zocht ik nog naar een recept voor een bijpassend vleesgerecht, wat de gyroskebabs zijn geworden! Deze breng ik zelf op smaak met kruiden van de Beverwijkse Bazaar, maar uiteraard volstaat een Turkse supermarkt ook en zelfs in enkele reguliere supermarkten vindt je ze tegenwoordig ook. De bijpassende salade en tzatziki saus, maken het geheel tot een compleet feestmaal met een grote F!

Heel veel kook- en eetplezier!

shutterstock_97056338

Griekse tomatenrijst met gyroskebabs, tzatziki en salade

Benodigdheden voor 2 personen:
Tomatenrijst
– 100 gram rauwe rijst
– 500 gram verse tomaten
– 1 ui
– 7,5 deciliter bouillon (getrokken van blokje)
– Peper
– Zout
– Bakboter

Bereidingswijze:
Tomatenrijst
– Hak de ui fijn.
– Ontvel de tomaten. (Zet met een mesje een kruisje in het kontje, leg ze even in kokend water en dompel ze vervolgens onder in koud water, zo begint het velletje om te krullen op de plek van het kruisje en kun je ze makkelijk afpellen.)
– Snij ze vervolgens in kleine stukjes.
– Verhit een klein beetje boter in een diepe pan en bak de uien glazig.
– Voeg vervolgens de klein gesneden tomaten toe en laat dit 10 minuten sudderen.
– Giet de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout.
– Breng het geheel aan de kook en doe de rijst erbij.
– Laat het nu net zolang koken op een laag vuurtje totdat de bouillon weg is. (Dat duurt afhankelijk van de warmtebron zo’n 10 tot 20 minuten.) De rijst blijft wel smeuïg, maar al het vocht moet opgenomen zijn.
– LET OP! Blijf goed roeren tegen het aanbakken!

Benodigdheden voor 2 personen:
Gyroskebabs
– 250 gram mager rundergehakt
– 1 flinke eetlepel gyros/ kebabkruiden (te koop in een Turkse supermarkt of Bazaar)
– 1 ei
– 4 tapas/ satéprikkers

Bereidingswijze:
Gyroskebabs
– Meng het gehakt met de kruiden en het ei.
– Draai er 8 balletjes van, rijg ze aan de prikkers en druk ze plat zodat er een soort worstjes ontstaan (zie foto eindresultaat).
– Verhit een grillpan en rooster ze in 5 tot 8 minuten bruin en gaar.

Benodigdheden voor 2 personen:
Salade
– kwart krop ijsbergsla
– 1 rode ui
– 1 tomaat
– 10 olijven
– kwart komkommer

Bereidingswijze:
Salade
– Snij de sla fijn, de ui in ringen, de olijven door de helft en de tomaat en komkommer in plakjes en vervolgens in vieren.
– Meng alles door elkaar in een kom.

Voor de benodigdheden en het recept van de tzatziki, verwijs ik naar een eerder recept, waar ik dit al eens publiceerde.

20160613_180455

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie bevindingen met dit recept! Heb je het dus uitgeprobeerd of heb je er vragen over? Laat het dan even achter in een reactie!

Reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.