Prei- ovenschotel

Het is weer de hoogste tijd voor een recept! Deze week is de beurt aan een hoofd maaltijd, namelijk de prei- ovenschotel!

Bij mijn eerste recept schreef ik erover dat ik sinds ik aan het afvallen ben geen pakjes en zakjes meer gebruik, aangezien die “poeders” bomvol calorieën zitten.

Bij het zoeken naar recepten voor ons avondeten viel mij op dat juist de maaltijden die je normaliter met zo’n “zakje” kan maken een inspiratiebron zijn. Zo wordt er geprobeerd te stimuleren om deze gerechten zelf te maken en wordt er getracht te laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om zonder “het pakje”  toch iets smaakvols op tafel te toveren. Deze prei- ovenschotel is daar het voorbeeld van!

Iedereen kent wel de mix van Maggi voor de ovenschotel prei-kerrie met gehakt. Alhoewel de smaken niet helemaal overeen komen, (er komt in mijn versie geen snufje kerrie aan te pas) zijn de meeste ingrediënten wel hetzelfde. Zo staan er bij beide prei, paprika, gehakt, aardappelschijfjes en eieren op het boodschappenlijstje. Het enige verschil is dat je het ditmaal zelf kruid en zelf het mengsel maak wat je over de schotel heen schenk.
Het gemak is hetzelfde, want de oven heeft de meeste tijd nodig en het in elkaar flansen van de ovenschotel is echt niet moeilijk!

Heel veel maak- en eet plezier en ik ben benieuwd naar jullie reacties!

shutterstock_97056338

Prei- ovenschotel

Benodigdheden voor 2 personen:
– 500gr prei
– 1 paprika
– 200gr mager rundergehakt
– 200gr aardappelschijfjes
– 1 teentje knoflook
– 1,5 eetlepel  shoarmakruiden
– 1 theelepel tijm
– 2 eieren
– 2 eetlepels magere yoghurt
– handje geraspte (30+) kaas
– zout
– peper

Bereidingswijze:
– Stoom de aardappelschijfjes 5 minuten in de magnetron.
– Doe het gehakt in een kom en pers het knoflookteentje erboven uit. Voeg de shoarmakruiden, tijm en zout en peper naar smaak toe. Kneed het goed door.
– Snij de prei in ringetjes en de paprika in blokjes.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Laat een wok of koekenpan goed heet worden en rul het gehakt zonder toevoegingen van boter of olie. Voeg als dit gaar is de paprika en de prei toe en bak dit circa 5 minuten mee.
– Klop de eieren los in een kom of beker en roer de yoghurt en de kaas erdoor.
– Schep het gehakt/ groente mengsel in een ovenschaal door middel van een schuimspaan. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk bakvocht in de schaal terecht komt!
– Verdeel de aardappelschijfjes over het gehakt en de groenten.
– Schenk het eimengsel over de schijfjes en zorg dat elk aardappeltje bedekt is.
– Bak de schotel in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.
(Je kan er ook voor kiezen om de schaal 25 minuten te bakken in de oven en deze de laatste 5 minuten op de grillstand te zetten).

EET SMAKELIJK!

20160409_183159

 

 

 

Reacties

Reacties

Eén gedachte over “Prei- ovenschotel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.