Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Gerechten als avondeten bedenken als je aan het afvallen bent, kan lastig zijn. Wat doe je met de rest van het gezin? Laat je ze met je meedoen, lusten ze wel alles, hebben ze er wel genoeg aan? Dit zijn allemaal vragen die een beginnende afvaller zich afvraagt. Natuurlijk is het logisch dat je rekening met ze houdt, maar je hoeft, in het geval van dit dieet, niet opeens met hele exotische of buitenissige ingrediënten te gaan werken. Als ik het op mijn situatie betrek bijvoorbeeld, is er niet veel veranderd. Lars lust geen vis, dus dat aten we niet en dat eten we nu ook niet. Ik krijg mijn nodige vetten uit vis dus binnen via mijn lunches. Ik vind het namelijk gewoon niet zo’n goed idee om vaak 2 verschillende avondmaaltijden te moeten bereiden. Als je daar wel voor kiest is het natuurlijk prima, maar je zal aan de hand van de recepten die ik hier ga plaatsen zien dat het echt niet nodig is!


Wel heb ik er heel bewust voor gekozen niet meer met pakjes en zakjes te werken tijdens het koken, maar alles zelf te maken. Voorheen had ik snel de neiging om een pak Knorr Wereldgerechten open te trekken en door hier wat verse groenten en vlees aan toe te voegen een maaltijd op tafel te zetten. Het zou je echter verbazen hoeveel calorieën en andere ongezonde ingrediënten er in zo’n zakje poeder zitten! Tevens smaakt echt vers en zelf bereidt veel lekkerder!
Bij alle gerechten geldt natuurlijk dat je het aan kan passen naar eigen smaak. Lust je een bepaalde groente niet, of wil je nog meer toevoegen, dan kan dat natuurlijk altijd! In het geval van het recept hieronder, een ovenschotel, is het zo dat ik koelverse aardappelschijfjes gebruik, die even op vol vermogen stoom in de magnetron en vervolgens gebruik. Je kan dan natuurlijk ook zelf aardappels koken en die in schijfjes snijden, of de koelverse schijfjes niet stomen, maar gewoon gelijk vanuit de koelkast in de ovenschotel verwerken. Keus genoeg!
Ik ga jullie niet langer ophouden, hier volgt het eerste recept; de ovenschotel met sperziebonen en gehakt!

shutterstock_97056338

Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Benodigdheden:

– 100 ml kookroom (light)
– Handje geraspte kaas
– 1 ui
– 200gr koelverse aardappelschijfjes
– 200gr (extra) mager rundergehakt
– 1 paprika
– 300 gr sperziebonen
– 2 el ketjap
– 1 teen knoflook
– 1 el tijm
– Snufje zout en peper

Bereidingswijze:

– Stoom de aardappelschijfjes 5 minuten in de magnetron.
– Kook de sperziebonen circa 5-6 minuten.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snipper de ui en snij de paprika in blokjes.
– Verwarm de pan en voeg geen olie of boter toe. Bak het gehakt rul en voeg vervolgens de ui, de knoflook, de paprika, een snufje zout en peper en de tijm toe en bak dit 3-4 minuten mee.
– Voeg vervolgens de ketjap en de gekookte sperziebonen toe en bak dit nog circa 2-3 minuten, zodat de ketjap door het gehakt en de groenten is opgenomen. (De pan moet bijna droog zijn).
– Zet het vuur uit en schep de pan leeg in een niet ingevette ovenschaal.
– Dek het gehakt af met de aardappelschijfjes.
– Giet de kookroom over de ovenschotel en strooi er als laatste nog wat geraspte kaas over.
– Zet de ovenschotel 15 minuten in de oven.

N.B. De ovenschotel hoort wat vochtig te zijn als hij uit de oven komt. Het is lekker dit vocht over de schotel heen te druppelen, nadat deze op een bord is geschept.

EETSMAKELIJK!

P.s. Ik ben heel benieuwd wat jullie van het recept vinden en of je het uit gaat proberen! En natuurlijk nog benieuwder naar de ervaringen als je het uitgeprobeerd hebt! Ik hoor het graag!

20160403_183450

Reacties

Reacties

5 gedachten over “Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.